Nya rekryter inleder sin beväringstjänst

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 30.6.2025 11.00
Typ:Pressmeddelande

De nya rekryterna inleder sin beväringstjänst vid Försvarsmaktens och Gränsbevakningsväsendets truppförband måndagen den 7 juli. Ungefär 12 500 rekryter inleder sin tjänstgöring i kontingent 2/25.

För varje rekryt har det vid uppbåden fastställts var och när tjänstgöringen ska inledas. Den egentliga tjänstgöringsuppgiften bestäms först under tjänstgöringen. Beväringstjänsten inleds med ett för alla gemensamt sex veckor långt rekrytskede under vilket man lär sig de grundläggande färdigheterna för militärpersoner. Under rekrytskedet väljs man också till en utbildningsgren, vilket styr den fortsatta utbildningen.

Beroende på utbildningen är tjänstgöringstiden 165, 255 eller 347 dagar. Det finns hundratals olika tjänstgöringsuppgifter. Målet är att så många som möjligt ska få en uppgift som de trivs med, som motsvarar deras förmågor och som stöder deras framtidsplaner. Du kan bekanta dig med de vanligaste tjänstgöringsuppgifterna här.

Blivande rekryt: Vill du utnyttja dina specialkunskaper och samtidigt samla värdefull arbetserfarenhet? Ansökan till specialuppgifterna inom manskapet börjar den 7 juli! Man kan söka till uppgifter inom informationsteknik, spaning, forskning, kommunikation och media samt den kyrkliga sektorn.

Åtgärder för att minimera spridning av luftvägsinfektioner

Smittsamma sjukdomar sprids lätt i garnisonsmiljön där många människor vistas nära varandra. Under det senaste året har särskilt adenovirusepidemier förekommit på garnisonerna.

Trots den minskade förekomsten av infektionssjukdomar under sommarmånaderna i Finland är rekryterna i kontingent 2/25 indelade i avdelningar under de tre första tjänstgöringsveckorna. Avdelningarna hålls avskilt från varandra för att minimera spridningen av luftvägsinfektioner, begränsa eventuell smitta och garantera tjänstgörings- och hälsosäkerheten. Dessutom ska munskydd användas i de gemensamma utrymmena. I övrigt fortsätter beväringsutbildningen som normalt och indelningen i avdelningar påverkar till exempel inte permissionerna. Varje truppförband beslutar separat om ordnandet av anhörigas dag.

Rekryterna får mer information och anvisningar om bekämpningen av luftvägsinfektioner vid det egna truppförbandet i början av tjänstgöringen. Mer information om de allmänna förebyggande åtgärderna finns här.

Försvarsmakten är förberedd på situationen och dess eventuella utveckling. Vi följer noga med smittläget på garnisonerna.

Beväringstjänsten rör också de anhöriga

Beväringstjänsten påverkar också beväringarnas närstående. För många är det fråga om ett nytt och spännande livsskede som väcker tankar hos både dem som inleder sin tjänstgöring och deras anhöriga. De anhörigas stöd och uppmuntran är en viktig resurs för beväringarna under hela tjänstgöringen.

Man kan följa tjänstgöringens gång och delta i den på många sätt. Anhöriga är välkomna att besöka såväl anhörigas dag som ceremonierna för krigsmannaeden och krigsmannaförsäkran. Information om dessa ges senare. Det går också att följa vardagen under beväringstjänsten på våra sociala medier.

Det nya livsskedet känns naturligtvis spännande och även det försämrade internationella säkerhetsläget kan väcka oro. För närvarande riktas dock inget omedelbart militärt hot mot Finland. Vi följer kontinuerligt den militära verksamhetsmiljön och reglerar vår beredskap efter behov i alla lägen. När det gäller beväringarna ser vi till att de får högklassig och aktuell utbildning. Vår uppgift är att tillhandahålla en säker beväringstjänst som stöder utvecklingen.

Tjänsten MinMili

Blivande rekryter får handledning i tjänsten MinMili. Genom att logga in i MinMili får du anvisningar om inryckningen. Där kan du också besvara enkäten för rekryter och göra nättestet Grundprov 2, om du ännu inte gjort det. Genom att besvara enkäten och göra testet kan du påverka din kommande tjänstgöringsuppgift. MinMili finns här

 

Nyttiga länkar

Du kan läsa mer om hur man i det civila kan förbereda sig för tjänstgöringen här.

Vad kan man vänta sig av beväringstjänsten? Läs mer här.

Regionalbyråerna svarar på värnpliktigas frågor. Läs svaren på ofta ställda frågor här.