Hoppa till innehåll

Internationellt samarbete

Stabiliteten i Östersjöområdet är viktig för finländarnas säkerhet. Marinen deltar fortlöpande och mångsidigt i verksamheten som stärker säkerheten och stabiliteten i Östersjöområdet.

Det internationella samarbetet har varit karaktäristiskt för Marinens verksamhet genom försvarsgrenens hela historia. Moderna mönster för samverkan har utvecklats från och med 1990-talet då Finland anslöt sig till Natos partnerskap för fred och samarbetet med svenska marinen intensifierades. Verksamhetsmodellerna i samarbetet med såväl Sverige som andra nuvarande Nato-allierade har finslipats redan innan det egentliga medlemskapet.

Det internationella samarbetet är nuförtiden en normal del av Marinens alldagliga verksamhet då gemensamma övningar, utbildningar eller hamnbesök genomförs nästan varje vecka. 

Natos marina flottavdelningar

Marinen har redan i flera år övat tillsammans med Natos marina flottavdelningar Standing NATO Maritime Group One (SNMG1) och Standing NATO Mine Counter Measures Group One (SNMCMG1). Bägge avdelningar har bl.a. deltagit i Marinens huvudkrigsövning Freezing Winds på hösten.

I april 2024 fördjupades samverkan för första gången så att minröjningsfartyget Vahterpää underställdes kommandot för Natos minjaktavdelning (SNMCMG1) genom Transfer of Authority (TOA)-förfarandet i två månader. Vahterpää fungerade som en del av avdelningen på Östersjön, Nordsjön och Norska havet och deltog i övningar samt röjde krigstida sprängämnen som finns på havsbotten. Läs mer om Vahterpääs period i avdelningen.

Marinen övar tillsammans med Natos marina avdelningar också då avdelningarna rör sig i närheten av Finland eller kommer på hamnbesök till Finland.

JEF – Joint Expeditionary Force

Marinen deltar aktivt i JEF:s det vill säga Joint Expeditionary Forces verksamhet som leds av Storbritannien. JEF är ett ramverk för multilateralt försvarssamarbete mellan tio länder som leds av Storbritannien där Finland gick med sommaren 2017. Senast sommaren 2024 deltog Marinen i JEF:s operation Nordic Warden som fokuserade på övervakning av kritisk undervattensinfrastruktur.  

Bilateralt samarbete

Marinen har länge haft ett speciellt tätt samarbete med Sverige. Detta så kallade FISE-samarbete har fördjupats både för både flott- och kustförbandens del med gemensamma övningar och personalutbyte.

 

Samarbetet med den estniska marinen har förtjänstfullt stärkts under de senaste åren. Bland annat gemensamma övningar och personalutbyten intensifierar förmågan att effektivt verka tillsammans. 

Vidare samarbetar Marinen intensivt för att skapa en internationell sjölägesbild tillsammans med Sverige (SUCFIS), Östersjöländerna (SUCBAS) och Europeiska unionens stater (MARSUR). Finland är föregångare när det gäller att dela med sig myndigheternas gemensamma lägesbild och detta framgångsrika samarbete har väckt uppmärksamhet globalt.

Våra fredsbevarare arbetar för säkerheten i världens krisområden. De finländska fredsbevararna deltar bland annat i insatser som leds av FN, EU och Nato. Marinen har det nationella ledningsansvaret för insatsen Irini inom EUNAVFORMED som leds av Europeiska unionen. Marinen deltar också i två operationer på Röda havet: EUNAVFOR-operationen Aspides och operationen Prosperity Guardian.

´