Kansainvälinen yhteistyö
Itämeren alueen vakaus on tärkeää suomalaisten turvallisuudelle. Merivoimat osallistuu jatkuvasti ja monimuotoisesti toimintaan, jolla vahvistetaan Itämeren alueen turvallisuutta ja vakautta.
Kansainvälinen yhteistyö on ollut Merivoimien toiminnalle vahvasti luonteenomaista läpi koko puolustushaaran historian. Modernit yhteistoimintamallit ovat kehittyneet 1990-luvulta alkaen, jolloin Suomi liittyi Naton rauhankumppanuusohjelmaan ja yhteistyö Ruotsin merivoimien kanssa tiivistyi. Yhteistyön toimintamallit niin Ruotsin kuin muiden nykyisten Nato-liittolaisten kanssa ovat hioutuneet pitkälle saumattomiksi jo ennen varsinaista jäsenyyttä.
Kansainvälinen yhteistyö on nykyään normaali osa Merivoimien jokapäiväistä toimintaa, sillä yhteisiä harjoituksia, koulutuksia tai satamavierailuja toteutetaan lähes viikoittain.
Naton merelliset laivasto-osastot
Merivoimat on jo vuosia harjoitellut yhdessä Naton merellisten laivasto-osastojen, Standing NATO Maritime Group One (SNMG1) ja Standing NATO Mine Counter Measures Group One (SNMCMG1) kanssa. Molemmat osastot ovat mm. osallistuneet Merivoimien syksyn Freezing Winds -pääsotaharjoituksiin.
Huhtikuussa 2024 yhteistoiminta syveni ensi kertaa niin, että miinantorjunta-alus Vahterpää alistettiin Naton miinantorjunta-alusosaston (SNMCMG1) komentoon Transfer of Authority (TOA) -menettelyllä kahdeksi kuukaudeksi. Vahterpää toimi osana osastoa Itämerellä, Pohjanmerellä ja Norjanmerellä osallistuen harjoituksiin ja raivaten sotien aikaisia räjähteitä merenpohjasta. Lue lisää Vahterpään jaksosta osastossa.
Merivoimat harjoittelee Naton merellisten osastojen kanssa myös silloin, kun osastot liikkuvat lähellä Suomea tai saapuvat Suomeen satamavierailuille.
JEF – Joint Expeditionary Force
Merivoimat osallistuu aktiivisesti Ison-Britannian johtamaan JEF:in eli Joint Expeditionary Forcen toimintaan. JEF on Ison-Britannian johtaman kymmenen maan yhteinen monenvälinen puolustusyhteistyön kehys, johon Suomi liittyi kesällä 2017. Viimeksi kesällä 2024 Merivoimat osallistui JEF:in operaatioon Nordic Warden, joka painottui vedenalaisen kriittisen infrastruktuurin valvontaan.
Kahdenvälinen yhteistyö
Merivoimilla on pitkään ollut erityisen tiivistä yhteistyötä Ruotsin kanssa. Tämä niin kutsuttu FISE-yhteistyö on syventynyt sekä laivasto- että rannikkojoukkojen osalta yhteisillä harjoituksilla sekä henkilöstövaihdoilla.
Yhteistyö Viron merivoimien kanssa on vahvistunut viime vuosina ansiokkaasti. Muun muassa yhteiset harjoitukset ja henkilöstövaihdot tiivistävät kykyä toimia tehokkaasti yhdessä.
Lisäksi Merivoimat tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisen meritilannekuvan luomisesta Ruotsin (SUCFIS), Itämeren maiden (SUCBAS) ja Euroopan unionin valtioiden (MARSUR) kanssa. Suomi on edelläkävijä viranomaisten yhteisen tilannekuvan jakamisessa ja tämä onnistunut yhteistyö on herättänyt huomioita maailmanlaajuisesti.
Rauhanturvaoperaatiot
Rauhanturvaajamme tekevät maailman kriisialueilla töitä turvallisuuden eteen. Suomalaiset rauhanturvaajat toimivat muun muassa YK:n, EU:n ja Naton johtamissa operaatioissa. Euroopan Unionin johtaman EUNAVFORMED operaatio Irinin kansallinen johtovastuu on Merivoimilla. Merivoimat osallistuu myös kahteen operaatioon Punaisellamerellä: EUNAVFOR operaatio Aspides ja operaatio Prosperity Guardian.