Hyppää sisältöön

 

Liikkuvat laivueet aina valmiudessa

Rannikkolaivaston alukset päivystävät jatkuvasti Suomen merialueilla turvaamassa alueellista koskemattomuutta.

Tarvittaessa Rannikkolaivasto on valmiina myös tulenkäyttöön merellä. Miinantorjunta ja merellinen huolto tukevat näitä ydintoimintoja.

 

Esikunta ja laivueet

Laivasto koostuu esikunnan lisäksi neljästä laivueesta, joissa kaikissa koulutetaan omaa henkilöstöä, varusmiehiä ja reserviläisiä.

Esikunta muodostuu operatiivisesta osastosta sekä henkilöstö- ja huolto-osastoista. Esikunta sijaitsee Pansiossa.

4. Miinantorjuntalaivueen Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset edustavat miinanetsinnän uusinta ulottuvuutta huippuluokan tekniikallaan. Laivueeseen kuuluvat myös Kuha- ja Kiiski-luokan heräteraivaajat. Tukikohta on Pansiossa.

6. Pintatorjuntalaivueen muodostavat Rauma-luokan ohjusveneet, Hämeenmaa-luokan miinalaiva Uusimaa sekä miinalautta Pansio. Tukikohta on Pansiossa.

7. Pintatorjuntalaivueeseen kuuluvat Hamina-luokan ohjusveneet, Hämeenmaa-luokan miinalaiva Hämeenmaa sekä miinalautat Porkkala ja Pyhäranta. Tukikohta on Upinniemessä.

8. Huoltolaivueeseen kuuluvat öljyntorjunta-alukset, kuljetusalukset sekä Turun varuskunnan vartiointiin ja huoltopalveluihin kuuluvat sotilaspoliisit, ajoneuvot ja kuljettajat. Huoltolaivue toimii Turussa ja Kirkkonummella.

 

Maakuntajoukot

Rannikkolaivaston maakuntajoukkoja ovat Raivaajaosasto Sääksi ja Suojauskomppania. Maakuntajoukkoihin etsitään aktiivisia reserviläisiä, jotka haluavat sitoutua toimintaan.

Raivaajaosasto Sääksen henkilöstö toimii esikunta-, miinanraivaus ja tukitehtävissä. Yksikkö operoi peruskorjatuilla Kiiski-luokan miinanraivaajilla, Utö-luokan huoltoveneillä sekä Syöksy-luokan komentoveneillä. Raivaajaosasto toimii yhteistyössä 4. Miinantorjuntalaivueen kanssa ja osallistuu kansainvälisiin harjoituksiin säännöllisesti. Tutustu tarkemmin Sääksen toimintaan raivaajaosaston nettisivuilla: Raivaajaosasto Sääksi (maakuntajoukot.fi)

Suojauskomppanian toiminta painottuu etenkin vartiointiin ja suojaustehtäviin ja sen koulutusta tukee 8. Huoltolaivue.

Maakuntajoukkoihin liittyminen vaatii:

  • halua sitoutua ja osallistua toimintaan 2-6 vuodeksi

  • osallistumista vuosittain 4-6:een viikonlopun mittaiseen harjoitukseen

  • varusmiespalvelusta, erikoiskoulutusta tai erikoisosaamista

  • riittävää fyysistä kuntoa

Jos kiinnostuit Maakuntajoukkotoiminnasta Rannikkolaivastossa, ota yhteyttä: [email protected].

Faktoja Rannikkolaivastosta

 
´