Ennen palveluksen aloittamista:
- Lue prikaatin lähettämä alokasinfo (Beväringsinfo) ja sen mukana tullut, tärkeää tietoa sisältävä kirje.
- Jos et syystä tai toisesta pysty aloittamaan palvelustasi tässä saapumiserässä (esim. terveydentilassa tapahtuneiden muutosten tai opintojesi tilanteen vuoksi), ota viipymättä yhteys aluetoimistoosi.
- Jos olet hukannut palvelukseenastumismääräyksesi, ota yhteys aluetoimistoosi.
- Kysymyksiä palveluksesta voit lähettää esim. VMTK:n Instagramin kautta @bevaringskommitten tai suoraan henkilökunnalle [email protected]
Sairastuessasi loman aikana on tärkeää, että noudatat alla olevia ohjeita.
Att inte återvända från permission inom utsatt tid kräver 1) skriftligt intyg över sjukdomen och 2) att man anmält om insjuknandet till brigaden.
Följ instruktionerna nedan:
- Om en beväring insjuknar under permission, fritid eller kommendering bör hen ringa till den centraliserade telefonrådgivning som ges av hälso- och sjukvården inom Försvarsmakten, tfn. 0299 576 888
- Den dejourerande sjukskötaren vid rådgivningen ger beväringen de direktiv som hen behöver, antingen att söka sig till jouren inom den offentliga hälso- och sjukvården eller anvisningar om att söka sig till garnisonens hälsostation under tjänstetid.
- Under vardagar inom tjänstetid (kl. 08–16) kan man även be om direktiv av hälsostationen vid den egna garnisonen.
- Vid akut insjuknande eller skada har beväringen, såsom vilken annan medborgare som helst, rätt att vända sig till jouren inom den offentliga hälso- och sjukvården på sin vistelseort.
- Då beväringen uppvisar sitt beväringskort sänds fakturan från hälso- och sjukvården inklusive kundavgiften till Försvarsmakten och besöket är gratis för beväringen.
- De tjänstelättnader och vård som behövs fastställs vid garnisonens hälsostation under tjänstetid. Sjukintyget som skrivits ut av den civila hälso- och sjukvården ska uppvisas på tjänstgöringsplatsen när man återvänt.
Ett sjukintyg som skrivits ut av den civila hälso- och sjukvården befriar inte beväringen från att återvända till sin egen garnison om han eller hon inte ordinerats sådan vård som förhindrar resande. Sådan vård är exempelvis vård på bäddavdelning, isolering och karantän.
- Beväringen bör snarast möjligast anmäla om sitt insjuknande till sin egen grundenhet. Ifall man inte får kontakt med sin grundenhet ska man kontakta Försvarsmaktens växel 0299 800 och be om att bli förenad till Nylands brigads dejour (Uudenmaan prikaatin varalla oleva päivystäjä), som ger anvisningar angående återkomst.
Yleistä tietoa koulutuksesta
Uudenmaan prikaati on suunniteltu, varustettu ja koulutettu taistelutehtäviin rannikon ja saariston vaativissa erityisolosuhteissa. Joukko-osasto tuottaa muun muassa rannikkojääkäri-, kranaatinheitin-, pioneeri-, esikunta- ja viestijoukkoja sekä sotilaspoliiseja, ohjusmiehiä ja ajoneuvo- ja veneenkuljettajia.
Lähes 40 % varusmiehistä saa palvelusaikanaan perusteellisen johtajakoulutuksen, josta on hyötyä myös puolustusvoimien ulkopuolella.
Varusmiehet, jotka hakeutuvat ja valikoituvat koulutettaviksi valmiusyksikköön (VYKS), voivat osallistua kansainvälisiin harjoituksiin. Niiden ansiosta heillä on valmiudet osallistua kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistehtäviin.
Prikaati toimii myös osana eurooppalaista amfibioyhteisöä, jossa tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Ruotsi, Yhdysvallat, Hollanti ja Iso-Britannia.
Lue enemmän koulutuksesta alokasinfosta tai alapuolella.
Kranaatinheitinkomppania (KRHK) on erikoistunut käsittelemään prikaatin raskaimpia aseita – 120 mm:n kranaatinheittimiä – ja kouluttaa joukkoja heitin-, merkinanto- ja mittaustoimintaan. Komppaniassa aselaji on jaettu kuljetustavasta riippuen raskaaseen ja kevyeen kranaatinheittimistöön. Sotilaat opettelevat tulenjohtoa, merkinantoa ja edistyksellisiä mittausmenetelmiä mukaan lukien navigointi ilman GPS:ää. Komppanian johtamislinja tarjoaa myös monipuolisen kranaatinheittimiin, jalkaväen toimintaan ja merkinantoon keskittyvän koulutuksen. KRHK tunnetaan vahvasta ryhmä- ja yhteishengestään.
Esikunta- ja viestikomppania (EVK) kouluttaa viestimiehiä sekä huolto- ja pelastushenkilöstöä. Viestimiehet oppivat rakentamaan ja huoltamaan johtamisjärjestelmiä, käyttämään kenttäradiota ja antenneja sekä toimimaan IP-verkkojen ja Linux-pohjaisten järjestelmien parissa. Huoltomiehistön koulutukseen sisältyvät logistiikka, lääkintäala, korjaustyöt sekä ylläpitävä huolto. Komppaniassa on paloalan koulutuksen saaneita pelastajia, jotka vastaavat paloturvallisuudesta harjoitusten yhteydessä.
Koulutus sopii erityisesti tekniikasta, kyberturvallisuudesta ja elektroniikasta kiinnostuneille. Huoltoalaan kuuluu kolme osa-aluetta: täydennys, lääkintä ja huolto. Täydennysmiehistön vastuulla on toimittaa ja varastoida ampumatarvikkeita, polttoaineitta ja muuta materiaalia maastossa. Lääkintähenkilöstölle (lääkintämiehille) annettavaan syventävään koulutukseen sisältyvät ensihoito, evakuointi ja haavoittuneiden hoito taisteluolosuhteissa.
Huoltopalvelukoulutuksen osa-alueita ovat ruoanlaitto, logistiikka ja huolto maastossa, jossa varusmiehet muun muassa valmistavat ja jakavat ruokaa sadoille sotilaille. Erikoiskurssit tarjoavat syventävää koulutusta useilla eri osa-alueilla ja kehittävät usein siviilissäkin hyvin käyttökelpoisia valmiuksia.
Pioneerikomppania (PIONK) kouluttaa taistelu- ja rannikkopioneereja, EOD-raivaajia sekä rakennus- ja konemiehistöä. Heidän tehtäviinsä kuuluu miinoitusten raivaaminen ja lasku, siltojen räjäytys, esteiden rakentaminen ja omien joukkojen liikkuvuuden edistäminen. EOD-raivaajat oppivat käsittelemään ammattiosaamista vaativia räjähteitä ja tunnistamaan vaarallisia objekteja. Rakennus- ja konemiehistö käyttää kaivinkoneita ja muita raskaita ajoneuvoja linnoitusten luomiseen ja teiden rakentamiseen tai tuhoamiseen. Jalkaväkiosaaminen on tärkeä osa koulutusta, sillä pioneerit työskentelevät maastossa usein taistelevien joukkojen läheisyydessä.
Uudenmaan prikaatin sotilaskuljettajakoulutukseen sisältyvät raskaat ajoneuvot (C-, C1- ja CE-kortit), mukaan lukien panssariajoneuvot (PASI XA180), ja koulutukseen osallistuvien palvelusaika on aina 347 vuorokautta. Siihen sisältyy teoriaopintoja, maastoajoa, liikenneturvallisuutta ja ammattiosaamisen kehittämistä. Suoritettu koulutus oikeuttaa siviilissä vastaavaan ajokorttiin ja ammattipätevyyteen.
1. Rannikkojääkärikomppania on Merivoimien ensisijainen jalkaväen yksikkö, ja sen vastuulla on rannikkojääkärien, tiedusteluryhmien, rannikko-ohjus- ja panssarintorjuntajoukkojen kouluttaminen. Tyypillistä palvelukselle komppaniassa on korkea fyysinen ja psyykkinen rasitus, jossa korostuvat kestävyys, sisukkuus ja vastuunotto. Koulutuksen osa-alueita ovat ammunta niin kevyillä kuin raskailla automaattiaseilla, epäsuora tuli, panssaritaistelu sekä pitkät marssit vaativissa saaristo-olosuhteissa. Komppania toimii myös VYKS ATU -koulutuksen keskuksena. Yhteisöllisyys ja raskas harjoittelu luovat vahvaa yhteishenkeä.
Amphibious Task Unit (VYKS ATU) on Uudenmaan prikaatin vaativin erikoiskoulutusyksikkö. VYKS ATU on valmius- ja kriisinhallintayksikkö, jossa koulutetaan sekä kansallisiin puolustustehtäviin että kansainvälisiin sotilastehtäviin. Valintaprosessiin kuuluu kattavia testejä, joita suoritetaan alokasvaiheen lopusta aliupseerikurssin ensimmäisen osuuden loppuun saakka.
Valituksi tuleminen vaatii erittäin hyvää fyysistä kuntoa, uimataitoa ja paineensietokykyä. Kurssi on jaettu kahteen vaiheeseen: kansalliseen vaiheeseen, jonka pääpaino on sodanajan puolustustehtävissä, sekä kriisinhallintavaiheeseen, jonka aikana varusmiehet harjoittelevat partiointia, IED-käsittelyä, asekoulutusta ja taktista sairaanhoitoa (TCCC). Opetuksesta vastaavat kokeneet kouluttajat, joilla on taustaa kansainvälisistä tehtävistä.
Koulutuksen suorittaneet sijoitetaan sodan ajan tehtävissä valmiiseen joukko-osastoon, jota voidaan käyttää niin kansallisissa kuin kansainvälisissä tehtävissä. VYKS ATU eroaa sisällöltään, vaatimustasoltaan ja tavoitteiltaan selvästi muusta varusmieskoulutuksesta – ja se edustaa prikaatin huippuosaamista. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi koulutukseen alokaskyselyssä ja hakea siihen alokasvaiheen aikana.
2. Rannikkojääkärikomppania on erikoistunut kouluttamaan tulevaisuuden johtajia Vaasan rannikkojääkäripataljoonalle. Komppaniassa koulutetaan tulevia aliupseereja jalkaväen eri haaroihin, joita ovat muun muassa rannikkojääkärit, tulenjohto, tiedustelu, panssarintorjunta, rannikko-ohjukset ja sotilaspoliisit. Komppania kouluttaa myös sotilaspoliisimiehistöä, joka oppii suorittamaan vartiotehtäviä, käyttämään voimakeinoja ja käsittelemään aseita, kuten pistoolia, haulikkoa ja tarkkuuskivääriä.
Taisteluvenekomppania vastaa Uudenmaan prikaatin merisotilaallisesta liikkuvuudesta ja kouluttaa taisteluveneen kuljettajia sekä U-600- ja U-700-luokkien alusten miehistöä. Koulutuksen osa-alueita ovat navigointi kovassa vauhdissa, laivaston dieselmoottorien huolto, nykyaikaisen merenkulkuelektroniikan käyttö ja aseenkäsittely aluksella, mukaan lukien 12,7 mm:n ilmatorjuntakonekivääri ja 40 mm:n kranaattikonekivääri. Taisteluveneen miehistö saa myös jalkaväen koulutuksen. Palvelus komppaniassa tarjoaa siviilissä käyttökelpoisia merenkulun taitoja, ja se on erinomainen vaihtoehto niin teknisistä kuin taktisista haasteista saaristo-olosuhteissa kiinnostuneille.

Radio Kipinän podcast-jakso rannikkojääkäriteemalla
Radio Kipinän podcast-jaksossa kuulijat johdatellaan rannikkojoukkojen taisteluun komppanian tasolla. Kuulijat saavat vastaukset mm. siihen, kuinka Jehu-luokan maihinnousuvene eroaa edeltäjistään, mitä tiedustelijan tulee tietää kohteena olevasta rannasta ja liikkuvatko merivoimat salaisia väyliä pitkin?
Voit valita jakson Radio Kipinän sivulta