Tervetuloa palvelukseen Rannikkoprikaatiin 6.1.2025
Alokkaiden tulee aloittaa palvelus 6.1.2025 kello 16.00 mennessä. Tämä alokasinfo sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen palveluksen aloittamista.
Sinua odottaa vaativa ja mielenkiintoinen varusmieskoulutus, johon kannattaa valmistautua hyvin. Rannikkoprikaati on rannikkotaisteluihin erikoistunut valmiusjoukko-osasto, joka vastaa Merivoimien suomenkielisestä rannikkojoukkokoulutuksesta, laivastojoukkojen alokaskoulutuksesta ja erikoisjoukkokoulutuksesta.
Lisätietoja palveluspaikoista löydät täältä: intti.fi
Ota kaikki hyöty irti palvelusajastasi!
Rannikkoprikaati on rannikkotaisteluihin erikoistunut merivoimien valmiusjoukko-osasto. Rannikkoprikaati vastaa ympärivuorokautisesti alueellisen koskemattomuuden valvonnasta ja meritilannekuvan muodostamisesta Suomenlahdella sekä ylläpitää toimintaympäristöön suhteutettua valmiutta tehtäviensä toteuttamiseksi. Rannikkoprikaati kouluttaa suorituskykyisiä joukkoja meripuolustuksen normaali- ja poikkeusolojen tarpeisiin.
Toimimme tiiviissä yhteistyössä muiden joukko-osastojen ja viranomaisten kanssa. Tiivistämme edelliset tehtävät sanoiksi: Valmius, valvonta ja vaativa koulutus. Maanantaina 6.1.2025 olet yksi noin tuhannesta uudesta Rannikkoprikaatin alokkaasta, joista suurin osa aloittaa palveluksen Kirkkonummen Upinniemessä ja osa Turun Pansiossa.
Tämän esitteen tarkoituksena on antaa sinulle perustiedot varusmiespalveluksen käytännön järjestelyistä ja koulutusvaihtoehdoista sekä Rannikkoprikaatin tehtävistä.
Alokasjakson (6 vko) jälkeen koulutushaarasi määrätään Rannikkoprikaatin joukkotuotantotehtävien ja valmiusvelvoitteiden sekä alokasjaksolla palveluksessa menestymisen ja henkilökohtaisen soveltuvuuden perusteella. Aliupseerikouluun ja sitä kautta reserviupseerikoulutukseen määrätään alokasjakson jälkeen toteutettavalta koulutushaarajaksolta (6 vko). Merivoimissa erilaisia palvelustehtäviä on varsin paljon. Lisätietoja koulutuksesta löydät intti.fi ja merivoimat.fi-verkkosivuilta.
Palveluksen aloittaminen voi olla iso muutos nuoren aikuisen elämässä ja ensimmäisten viikkojen aikana varuskunnan rutiinit saattavat tuntua hieman vierailta. Haluan tuoda esille, että "talon tavat" tulevat kuitenkin nopeasti tutuksi kaikille.
Jokaisen varusmiehen fyysinen kunto ja henkinen vahvuus kehittyvät lähes poikkeuksetta palveluksen aikana. Suosittelen kuitenkin, että liikut säännöllisesti myös ennen palveluksen aloittamista. Sopeutumistasi helpottavat sosiaalinen ja reipas suhtautuminen tulevaan.
Toivotan sinut tervetulleeksi Merivoimiin ja erityisesti Rannikkoprikaatiin.
Palvelukseen mars!
Kommodori Johan Tillander
Rannikkoprikaatin komentaja
Tulevaan palvelukseen kannattaa valmistautua järjestämällä omat siviiliasiasi kuntoon sekä perehtymällä armeijan arkeen ja palvelustehtäviin. Muutamalla asialla voit helpottaa oman palveluksesi käynnistymistä:
Ilmoita työnantajalle tai opiskelupaikkaasi hyvissä ajoin palveluksesi alkamisesta.
Jos sinut on hyväksytty johonkin oppilaitokseen, niin opiskelun aloittamisesta tai jatkamisesta palveluksen jälkeen pitää sopia oppilaitoksen kanssa. Varusmiespalvelus kannattaa yleensä suorittaa ennen pitkäaikaisen opiskelun aloittamista. Mikäli olet töissä, niin varusmiespalveluksen alkamisesta täytyy ilmoittaa työnantajalle tai jos olet työttömänä, niin ilmoitus pitää tehdä TE-toimistoon.
Huolehdi talousasiat kuntoon. Voit hakea Kelalta sotilasavustusta.
Varusmiehen päiväraha kattaa vain pienet kasarmielämään liittyvät menot, joten tulotason muutoksen vaikutus mahdollisten lainojen ja muiden maksujen suorittamiseen on hyvä ottaa huomioon. Pankin tai muun luotonantajan kanssa kannattaa yrittää sopia lainojen lyhennysten siirtämisestä tai osamaksujärjestelyistä. Uusien lainojen tai pikavippien ottaminen ennen palvelusta ei ole järkevää, koska niistä joutuu huolehtimaan myös varusmiespalveluksen aikana.
Yksin asuvalle tai perheelliselle varusmiehelle voi KELA maksaa sotilasavustusta. Tarkempia tietoja sotilasavustuksesta saa KELA:n verkkosivuilta tai Varusmieskirjasesta.
Valmistaudu palvelemaan 11,5 kuukautta (347 päivää), 8,5 kuukautta (255 päivää), tai 5,5 kuukautta (165 päivää). Palvelusaika selviää koulutushaarajakson aikana, palvelusviikoilla 10-11.
Lue lisää: intti.fi.
Varusmiespalveluksessa voi kehittää itseään
Varusmiesaika poikkeaa useimpien nuorten miesten tai naisten aikaisemmista elämäntilanteista ja kokemuksista. Varusmiespalveluksessa kohdataan uusia, erilaisia ihmisiä ja toimitaan täsmällisten ohjeiden ja aikataulujen mukaan osana suurempaa joukkoa. Elämä ei ole yhtä vapaata kuin siviilissä.
Varusmieheltä edellytetään joustavuutta ja sopeutumista yhteismajoitukseen, intensiiviseen koulutukseen, käskyvaltasuhteisiin sekä kykyä siviilielämän yhteensovittamiseen varusmiespalveluksen kanssa. Varusmiespalvelus kannattaa kuitenkin nähdä mahdollisuutena, missä voi haastaa ja kehittää itseään sekä omaa toimintakykyään.
Varusmiespalvelus kannattaa siis ottaa vastaan haasteena. Varusmiespalveluksessa tulet oppimaan paljon sellaista, josta on hyötyä myöhemmin elämässä esim. opinnoissa ja työssä. Uusien, haastavienkin, asioiden harjoittelu ja tekeminen yhdessä muiden kanssa kehittää itseluottamusta ja uskoa omaan itseensä sekä ryhmässä toimimisen taitoja ja kykyä toimia ryhmässä vertaisena ja johtajana. Vaativat harjoitukset varusmiespalveluksessa kehittävät myös paineensietokykyä ja valmiuksia hallita stressiä ja suoriutua hyvin haastavistakin tilanteista.
Valmistautuessa varusmiespalveluksen mukanaan tuomiin uusiin asioihin voit esimerkiksi harjoitella sosiaalisia taitoja hakeutumalla aktiivisesti tilanteisiin, joissa voi luoda kontakteja toisiin ihmisiin. Lisäksi sinun kannattaa jo etukäteen pohdiskella mitkä ovat omia vahvuuksiasi - ne tulevat olemaan vahvuuksiasi myös palveluksessa. Toisaalta kannattaa miettiä myös asioita, joissa haluaisit kehittyä palvelusaikanasi. Henkilökohtaisesti tärkeät asiat lisäävät motivaatiotasi ja tekevät palveluksesta paljon mielekkäämpää.
Kaikissa haasteissa elämässä helpottaa se, kun peruspalikat ovat kunnossa. Muista siis kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi: hyvään ja terveelliseen ravintoon, riittävään uneen, fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan määrään sekä mukaviin ihmissuhteisiin. Näistä kaikista saat voimaa!
Riittääkö kunto varusmiespalveluksessa?
Sotilaskoulutus ei vaadi terveeltä nuorelta ylivoimaisia suorituksia kestävyyden tai lihaskunnon osalta, mutta rasittavuus voi olla vähemmän liikuntaa harrastaneelle yllättävän haasteellista. Hyvä kestävyys- ja lihaskunto takaavat kuitenkin mielekkään varusmiespalveluskokemuksen ja suojaavat tuki- ja liikuntaelinvammoilta.
Varusmieskoulutuksesta suuri osa on matalatehoista, mutta fyysisesti ja henkisesti kuormittavaa toimintaa. Fyysisen koulutuksen päämääränä on kehittää voima- ja kestävyysominaisuuksia sekä opettaa perusteet sotilaan liikkumiseen liittyvissä perustaidoissa. Koulutus antaa myös hyvät perusteet fyysisen kunnon ylläpitämiselle reservissä.
Mikäli et vielä harrasta säännöllisesti liikuntaa vähintään kahdesti viikossa, aloita kuntoharjoittelu heti huomenna. Helpoin tapa kohentaa kokonaisvaltaisesti niitä kunto-ominaisuuksia, joita tarvitset varusmiespalveluksen aikana, on hyödyntää Puolustusvoimien tarjoamaa liikuntapalvelua osoitteessa marsmars.fi. Lataa marsmars.fi puhelimeesi jo tänään!
Tutustu koulutusvaihtoehtoihin ennen ennakkokyselyyn vastaamista!
Lue lisää intti.fi
Ota seurantaan:
instagram.com/Navyfi
merivoimat.fi/rannikkoprikaati
Ennen palveluksen alkua kartoitamme aikaisempaa osaamistasi ja toiveitasi kyselyllä, johon vastataan osoitteessa:
-
https://asiointi.puolustusvoimat.fi (kopioi linkki uuteen välilehteen)
-> Rannikkoprikaatin alokaskysely
Vastaa tunnistautumalla (pankkitunnistus, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti).
Jos asut ulkomailla ja sinulla ei ole kirjautumiseen tarvittavia tunnuksia, tai et muuten pysty kirjautumaan, voit täyttää kyselylomakkeen ja palauttaa sen osoitteeseen [email protected]
Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Vastaamatta jättäminen ei oikeuta jäämään pois palveluksesta.
Kartoituksen perusteella teemme perusyksikköjaon (komppaniajaon). Jaolla pyrimme helpottamaan palveluksen järjestelyjä. Lisäksi kyselyssä tarkastetaan ja täydennetään henkilötietoja, mikä helpottaa ensimmäisten päivien palvelusta. Esittämäsi toive ei estä sinua palveluksesi alettua hakeutumasta johtajakoulutukseen tai erityistehtäviin eikä myöskään takaa sinulle haluamaasi koulutusta (kaikki tehtävät täytetään, vaikka jotkut tehtävät ovat suositumpia kuin toiset). Yksikköjako ei myöskään määritä lopullista koulutushaaraa tai palveluspaikkaa.
Upinniemen varuskunnan kasarmien peruskorjauksesta johtuen yhden komppanian alokasjakso (palvelusviikot 1-6) järjestetään Pansion tukikohdassa Turussa. Halukkuutensa laivasto- sekä rannikkojoukkoihin ilmoittaneet, määrätään Pansioon mahdollisuuksien mukaan. Pelkästään rannikkojoukkoihin halukkuutensa ilmoittaneet, määrätään Rannikkoprikaatin perusyksiköihin Upinniemeen mahdollisuuksien mukaan.
Kulkuyhteydet palveluspaikkakunnalle
Huom! Katso palveluksenaloittamismääräyksestä missä sinun on aloitettava palvelus.
- Rannikkoprikaati (RPR): Upinniemi, Kirkkonummi
- Rannikkolaivasto (RLAIV): Pansio, Turku
Upinniemi
Suosittelemme julkisten kulkuneuvojen käyttöä, kun saavut palvelukseen Upinniemeen. Paikoitustiloja pyritään järjestämään omaa autoa käyttäville myöhemmin.
Julkisia kulkuneuvoja käyttäen:
Länsimetrolla Matinkylän metroasemalle, Upinniemeen liikennöi bussi numero 173, joka lähtee Matinkylän metroaseman linja-autoterminaalin laiturilta 10. Bussimatka Upinniemeen kestää noin tunnin.
Paikallisjunilla Y, X, U ja L pääsee Kirkkonummelle. Kaukoliikenteen
junilla matkustavien on vaihdettava paikallisjunaan
esimerkiksi Leppävaarassa tai Pasilassa.
Kirkkonummen matkakeskuksesta Upinniemeen liikennöi bussi numero 173 tunnin välein, matka kestää puoli tuntia.
Tarkemmat aikataulut löydät: www.hsl.fi
Paikanvaraus junassa on erittäin tärkeää matkustusturvallisuuden ja VR:n junakapasiteetin riittävyyden seurannan vuoksi.
Omalla autolla:
Helsingistä suunnataan kohti länttä Länsiväylää pitkin noin 40 kilometriä. Kirkkonummen liittymästä käännytään Upinniementielle. Matkaa Kirkkonummelta varuskunnan portille on noin 10 km. Sotilaspoliisit ohjaavat portilta eteenpäin.
Pansio
Varuskuntaan pääsee paikallisbussilla numero 32.
Linja 32 lähtee Turun keskustasta Aurakadulta T3 pysäkiltä (Fölin paikallistoimiston vierestä) ja ajaa rautatieaseman kautta Pansioon.
Tarkemmat aikataulut löydät: www.foli.fi
Ota mukaan palvelukseen:
-
PALVELUKSEN ALOITTAMISMÄÄRÄYS
- toimii samalla matkalippunasi, ei kuitenkaan kunnallisissa kulkuneuvoissa
- jos se on hukkunut, pidä huoli että mukanasi on henkilöllisyystodistus -
HENKILÖLLISYYSTODISTUS
- ajokortti, passi tai vastaava kuvallinen henkilöllisyystodistus -
KELA- KORTTI
-
MAHDOLLISET LÄÄKKEET JA NIIDEN RESEPTIT
-
ROKOTUSTODISTUS (säästyt ylimääräisiltä piikeiltä)
- tarvittaessa myös aikaisemmat sairauskertomuksesi/röntgenkuvasi -
TILINUMEROSI (IBAN)
- Vaikka kirjasitkin ennakkokyselyssä tilinumerosi, niin ota se mukaan, aina voidaan meilläkin tehdä virheitä -
TERVEYTILASTA KERTOVA LAUSUNTO, mikäli terveydessä on tapahtunut olennaista muutosta kutsuntojen jälkeen.
- HUOM! Mikäli et pysty mielestäsi tästä syystä aloittamaan palvelusta ole yhteydessä aluetoimistoon ennen palveluksen aloitusta. -
PANKKIKORTTI TAI MUU MAKSUVÄLINE
-
KÄNNYKKÄ JA LATURI
-
TERVETTÄ JÄRKEÄ JA POSITIIVISTA ASENNETTA
-
läheistesi yhteystiedot
-
henkilökohtaisessa puhtauden hoidossa tarvittavat välineet (hammastahna, hammasharja, kynsisakset, peseytymisvälineet, deodorantti, parranajovälineet)
-
rannekello
-
lenkkitossut, jos haluat käyttää liikuntakoulutuksessa omia lenkkareita, muitakin omia urheiluvarusteita voi tuoda, esim. uimalasit, jalkapallo- tai sisäpelikengät, urheiluvaatteita jne.
-
vapaa-ajan tarvikkeita, joita voit säilyttää pienessä tilassa
-
laastaria ja nenäliinoja
-
kassi siviilivaatteille
-
Palvelukseen saapuvien naisten kannattaa ottaa mukaansa omia alusvaatteita ja henkilökohtaisia hygieniavälineitä.
Älä ota mukaan
- muita kuin välttämättömiä lääkkeitä
- alkoholia tai muita päihteitä
Palvelukseen saapuessasi ota mukaasi mahdollisimman vähän tavaraa ja tuo myöhemmin lisää. Kaappi on pieni ja lomille pääset noin kolmen viikon kuluttua.
Puolustusvoimat tarjoaa varusmiehilleen ilmaisen langattoman verkkoyhteyden. Verkon nimen ja salasanan saat perusyksikkösi henkilökunnalta.
Omien puhelimien ja muiden päätelaitteiden käyttö on sallittua vapaa-aikana niiden käytöstä annettujen määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Palveluksen aikaisesta käytöstä kouluttaja antaa ohjeet. Läheisesi eivät siis tavoita sinua välttämättä heti.
Huomioi, että kaikilla alueilla tai kaikkea kalustoa ei saa kuvata. Salli myös palvelustovereillesi yksityisyys.
Sosiaalikuraattorit
Asevelvollisuuslain perusteella asevelvollisella on oikeus saada tarvittaessa asepalveluksensa aikana asiantuntevaa sosiaaliturvaneuvontaa. Tätä varten jokaisesta joukko-osastosta löytyvät sosiaalikuraattorit.
Asepalveluksen aikana voi tapahtua jotain odottamatonta sekä palveluksessa että siviilielämän puolella. Esille saattaa nousta esimerkiksi opintoihin, asumiseen tai oman talouden hoitoon liittyviä kysymyksiä. Sosiaalikuraattorilta saat apua ja tukea esim. Kelan sotilasavustukseen liittyvissä asioissa tai muissa palveluksen aikana ilmenevissä raha-asioissa.
Myös asepalveluksen mukanaan tuoma elämänmuutos tai mahdolliset palveluksen aikana siviilielämässä tapahtuvat muutokset saattavat mietityttää. Sosiaalikuraattorin luokse voi tulla juttelemaan kaikista mieltä painavista asioista palvelukseen tai siviilielämään liittyen. Sosiaalikuraattorilla on vaitiolovelvollisuus, joten kaikesta uskaltaa tulla juttelemaan turvallisesti. Perusajatus on, että kaikesta saa puhua ja kysyä.
Ota tarvittaessa rohkeasti yhteyttä!
- sosiaalikuraattori Maria Eklund, [email protected], p. 0299 321 702
- sosiaalikuraattori Tero Nurmi, [email protected], p. 0299 321 703
Sotilaspastori
Voit keskustella luottamuksellisesti sotilaspastorin kanssa mistä tahansa elämän asiasta. Pastorin kanssa ei ole pakko keskustella Jumalasta tai uskonnosta. Mikään asia ei ole outo, eikä mikään ongelma liian vaikea, että sitä ei kannattaisi yrittää ratkaista. Kirkollinen työ on myös oppitunteja, hartauksia, jumalanpalveluksia tai vaikka rippikoulun käymistä. Sotilaspastoria kannattaa lähestyä milloin ja missä vain -hän on täällä sinua varten.
-
sotilaspastori Henri Kivijärvi, [email protected], p. 0299 321
Jos terveydentila ja/tai palveluskelpoisuus on kutsuntojen jälkeen olennaisesti muuttunut, on suositeltavaa hakeutua omalle hoitavalle lääkärille ja pyytää lausunto terveydentilasta/palveluskelpoisuudesta aluetoimistoa varten, joka hoitaa asevelvollisuusasioita ennen varusmiespalveluksen alkamista.
Rannikkoprikaatissa toimii varusmiehistä koostuva Merisotilastoimikunta (MSTK), jonka päämääränä on varusmiesten palvelusolosuhteiden kehittäminen.
MSTK vie eteenpäin varusmiehiä koskevia asioita ja aloitteita, jotka koskevat varusmiesten taloudellisia ja sosiaalisia etuja, oikeusturvaa, työsuojelua, opinto-, viihde- ja urheilutoimintaa sekä henkistä hyvinvointia ja viihtyvyyttä.
MSTK:n toimisto sijaitsee Upinniemen sosiaalikeskuksessa.
email: [email protected]
puh. 0299 321 720
whatsapp: 050 321 0704
Postiosoitteesi Upinniemessä
Rannikkoprikaati
Alokas Etunimi Sukunimi
Oma komppania/vastaava
PL 5
02471 Upinniemi
Postiosoitteesi Pansiossa
Rannikkolaivasto
Alokas Etunimi Sukunimi
Oma komppania/vastaava
PL 5
20241 Turku
Mikäli et pysty aloittamaan varusmiespalvelusta suunnitellun mukaisesti, ota viipymättä yhteys aluetoimistoosi. Palvelusajan ja palveluspaikan muutosta tulee hakea kirjallisesti hyvissä ajoin ennen palveluksen alkamista. Hakemuksen voi toimittaa sähköpostilla, postitse tai asioimalla asiakaspalvelupisteessä. Pelkkä hakemuksen jättäminen ei ole pätevä syy jäädä pois palveluksesta.
Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät:
puolustusvoimat.fi/asiointi/aluetoimisto
Lisätietoa sekä muutoshakemuksen löydät verkosta osoitteesta: intti.fi >Intti edessä > Palveluksen aloittamisajan tai -paikan muutos
Jos et jostain syystä tunne pystyväsi aloittamaan varusmiespalvelusta sinulle määrätyssä saapumiserässä, aloita asian selvittäminen heti. Näitä syitä voivat esimerkiksi olla:
- muutokset terveydentilassa (sairaus, vamma)
- tärkeässä vaiheessa olevat keskeneräiset opinnot
- vakavat taloudelliset ongelmat
- päätös hakeutua siviilipalvelukseen
- joku muu syy, jonka vuoksi et mielestäsi suoriudu varusmiespalveluksesta tässä vaiheessa
Asevelvollisuuslain (1438/2007) 31 § mukaan palveluksen aloittamisajankohtaa voidaan asevelvollisen hakemuksesta muuttaa, jos se on asevelvolliselle erittäin tarpeellista:
- ammattiin valmistumisen vuoksi
- opiskelun vuoksi
- taloudellisten asioiden järjestämisen vuoksi tai
- muun erityisen henkilökohtaisen syyn vuoksi.
Myös palveluspaikkaa voidaan asevelvollisen hakemuksesta muuttaa, jos se on asevelvolliselle erittäin tarpeellista erityisen henkilökohtaisen syyn vuoksi.
Lisäksi, jos olet kutsuntojen jälkeen hakeutunut erikoishaussa johonkin erikoisjoukkoon tai erikoiskurssille, niin ole myös yhteydessä aluetoimistoosi mahdollisen palveluksen aloitusajankohdan muutoksen vuoksi.
Mikäli sinulla on kysyttävää, johon ei löydy vastausta alla olevista kysymyksistä ja vastauksista, niin voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Vastaamme kysymyksiin mahdollisimman pian.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Miten päiväraha toimii, ja kuinka paljon sitä saa?
Päiväraha maksetaan kahden viikon välein tilillesi. Korjaan näin: Aluksi kaikki saavat päivältä 5,40 euroa; jos palveluksesi jatkuu yli 165 vuorokautta, päiväraha nousee 9,00 euroon ja 255 vuorokauden jälkeen päivältä maksetaan 12,50 euroa. Varusmiespalvelusta koskevissa taloudellisissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä sosiaalikuraattoriin jo etukäteen.
Miten palvelukseen vaikuttaa, jos lukio/ammattikoulu on jäänyt kesken?
Koulun keskeytyminen ei ole este varusmiespalveluksen suorittamiselle. Tarvittaessa sosiaalikuraattorit neuvovat opintoasioissa.
Saako oman auton käytöstä korvauksia?
Ei saa. Puolustusvoimat kustantaa julkisen liikenteen liput, mutta ei oman auton käyttöä.
Pitääkö hiukset leikata ennen armeijaan tuloa ja kuinka lyhyet niiden pitää olla?
Hiukset voi leikata myös paikan päällä, mutta suosittelemme ehdottomasti, että siistit hiukset etukäteen. Se on kaikin puolin helpompaa. Miesten hiusten on oltava leikatut lyhyiksi ja siistiksi.
Vaikuttaako vallitseva koronavirustilanne lomiin?
Varaudu palveluksen aluksi 2-3 viikon kiinnioloon varuskunnassa. Lisää tietoa lomista saat paikan päällä palveluksen aloittamisen jälkeen.
Miten toimin, kun olen hävittänyt palveluksen aloittamismääräyksen?
Tule paikalle hyvissä ajoin ja ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus.