Läs Beväringsinfon och det medföljande brevet, samt vaccinationsinfon, som innehåller viktig info innan du inleder din tjänstgöring.
Om du av en eller annan orsak känner att du inte klarar av att inleda din beväringstjänst i denna kontingent (t.ex. förändring i hälsotillstånd eller studier) ska du kontakta din regionalbyrå snarast möjligt.
Om du insjuknar eller känner dig förkyld på inryckningsdagen, eller veckoslutet innan, ring brigadens corona-dejour 0299 333 999.
Om du har tappat bort din inryckningsorder, kontakta din regionalbyrå.
Frågor kan du t.ex. ställa via din kontingents egna Facebook-sida (länk till Facebook-gruppen hittar du i beväringsinfon).
Ifall du t.ex. bor utomlands och inte har finländska nätbankskoder att logga in med, eller av andra orsaker inte kan logga in, kan du fylla i frågeformulärsblanketten och returnera den till [email protected]
Frågeformuläret (på svenska)
Frågeformuläret(på finska)
Frågeformuläret (på engelska)
Krigsmannaedgång- och försäkran för kontingent 1/21 arrangerades 5.2 utan anhörigas närvaro. Tillställningen finns att se på Yle Arenan Svenska Yle live: Krigsmannaedgång vid Nylands brigad | Yle Västnyland - video | TV | Arenan | svenska.yle.fi
Edgångstillfället för 1.Kustjägarkompaniet arrangerades 15.2 och videon från det tillfället finns här: https://arenan.yle.fi/1-50762078
Till följd av coronavirusepidemins utveckling och de av regeringen uppsatta tilläggsbegränsningarna anpassar även Försvarsmakten sin verksamhet. I beväringstjänstgöringen har man gått in för en 14 dygns rotationsrytm. Genom denna förändring av utbildningsrytmen försöker Försvarsmakten fördröja spridningen av coronavirusepidemin. Försvarsmaktens informationssida om corona är https://puolustusvoimat.fi/sv/sv/covid-19
1. I det fall att den värnpliktige anländer till Finland redan tidigare (minst 14 dygn innan tjänstgöringen inleds) är det fråga om normalt inledande av tjänstgöringen. Han kan då jämföras med värnpliktiga som bor i Finland. I ett sådant fall finns inga behov av specialarrangemang, utan tjänstgöringen inleds vid utsatt tidpunkt och vid det truppförband till vilket den värnpliktige förordnats.
2. I det fall att den värnpliktige anländer till Finland mindre än 14 dygn innan tjänstgöringen inleds, och den karantänpraxis (14 dygn) som iakttas på grund av COVlD-19-läget fortfarande är i kraft, behövs specialarrangemang innan tjänstgöringen kan inledas vid truppförbandet:
- Om den värnpliktige inte har möjlighet att vistas i karantän i Finland ordnar truppförbandet med karantän då tjänstgöringen inleds. Tjänstgöringen sker i början genom specialarrangemang (utrustning, inkvartering och annan vistelse) i karantän i garnisonen eller under andra särskilda omständigheter.
3. I det fall att den värnpliktige trots upprepade försök inte kan ta sig till Finland (inga flyg/andra transportmedel) rekommenderas att han ansöker från regionalbyrån om att få tidpunkten för inledande av tjänstgöringen framflyttad till en senare kontingent.
Det är viktigt att du följer anvisningarna nedan om du blir sjuk när du är på permission. Dessa åtgärder är utformade för att förhindra spridning av coronavirus och för att minska risken för exponering för andra.
(1) Ta först kontakt till din hemkommuns sjukvård. Berätta att du utför beväringstjänst och att du borde återvända till tjänst om ditt hälsotillstånd tillåter det. Ifall dina symptom tyder på coronavirus, ska du söka dig till test. Försäkra dig om att det noteras i patientdataregistret att du tagit kontakt.
(2) Om du inte får kontakt med din hemkommuns sjukvård, ring till Försvarsmaktens nationella rådgivning: 0299 576 888 (på finska) eller 0192242800 (på svenska). Om du inte direkt får svar, ring på nytt tills du får svar.
(3) Skriv upp de anvisningar du får, namnet på personen som gett dem samt datum och tid. Om du har besökt läkare, be om ett intyg och visa upp det då du återvänder till garnisonen.
(4) Återvänd till tjänstgöringsplatsen, om det är anvisningarna du får.
(5) Om du inte pga. sjukdom kan återvända till Dragsvik, ring till
a. egen enhet, under tjänstetiden 07.30 - 16.30 (må-fre),
b. brigadens COVID-19 dejour 0299 333 999, 13.00 - 16.00 (lö-sö).
(6) Innan du påbörjar permission bör du ha telefonnumret till enheten.
(7) Lämna inte meddelande på svararen. Obehöriga samtal leder till undersök-ningsförfarande.
(8) Anmäl följande saker till enhetens personal eller COVID-19 dejouren:
a. grad, namn (och enhet), permissionens sluttid
b. att du inte kan återvända till tjänst pga. att du är sjuk.
(9) Agera enligt order. Stäng inte av samtalet innan du fått lov till det.
(10) Håll din mobiltelefon på, någon kan försöka få tag på dig om du inte återvänt när det är beordrat.
Mer info vid behov: NYLBR COVID-19 dejour 0299333999
Allmän info om utbildningen i Nylands brigad
Nylands brigad har planerats, utrustats och utbildats för stridsuppgifter i krävande specialförhållanden på kusten och i skärgården.
Nylands brigad producerar bland andra kustjägar-, kustgranatkastar-, kustpionjär-, stabs- och signaltrupper och utbildar militärpoliser, kustrobotmän samt fordons- och båtförare.
Närmare 40 % av beväringarna får under sin tjänstgöring en grundlig chefsutbildning som är till nytta även i det civila.
De som sökt sig till och valts till den internationella ATU (Amphibious Task Unit) -utbildningen har färdigheter att delta i krishanteringsuppdrag och fredsbevarande uppgifter.
Nogrannare information om utbildningen kan du läsa i beväringsinfon

Radio Kipinäs podcast-avsnitt med tema kustjägare
I ett avsnitt av Försvarsmaktens podcast Radio Kipinä kan du höra om hur ett kustjägarkompani utför en anfallsoperation i skärgårdsmiljö, samt om vilka förmågor och utrustning kustjägarna använder. Lyssnaren får därtill höra mer om utbildningen i Nylands brigad och om den gröna kustjägarbaretten.
Du kan lyssna på avsnittet här.