Hyppää sisältöön

MHC Vahterpään jakso Naton miinantorjunnan alusosastossa päättyy

Merivoimat
Julkaisuajankohta 31.5.2024 13.25
Tiedote
Miinantorjunta-alus Vahterpää kotimatkalla.

Merivoimien miinantorjunta-alus MHC Vahterpään yhdeksänviikkoinen jakso osana Naton pysyvää miinantorjunta-alusosastoa päättyy 31.5.2024, jonka jälkeen alus palaa Suomeen.  

MHC Vahterpää on operoinut 3.4.2024 alkaen Naton komennossa Transfer of Authority -menettelyllä ja toteuttanut Naton merivoimajohtoportaan, Allied Maritime Command (MARCOM), osastolle käskemiä tehtäviä. Jakso on Merivoimien historiassa ensimmäinen kerta, jolloin Merivoimien yksikkö on alistettu Naton pysyvään miinantorjunta-alusosastoon ja komentorakenteeseen. 

Jakson aikana osasto on liikkunut tehtävissä Itämerellä, Pohjanmerellä ja Norjanmerellä. Kyseessä on Katanpää-luokan historian pitkäkestoisin ja kauimmas Suomesta suuntautunut ulkomaan komennus.

- Suomalaisen ammattitaidon ja Katanpää-luokan suorituskyvyn merkitys Naton osastolle osoitettiin jo aikaisessa vaiheessa komennusta Open Spirit 2024 -harjoituksessa. MHC Vahterpää menestyi harjoituksessa erinomaisesti, löytäen ja tuhoten eniten historiallisia miinoja harjoituksessa, miinantorjunta-alus Vahterpään päällikkö, kapteeniluutnantti Henri Savisaari tiivistää.


Yhteistoiminnasta saadut kokemukset edistävät liittouman valmiutta


Suomalaisaluksen yhteistoiminta Naton puitteissa on Itämeren nykyisessä turvallisuusympäristössä erittäin tärkeää ja parantaa liittouman kykyä reagoida nopeasti erilaisiin tapahtumiin. Jaksolla tehty toiminta todensi MHC Vahterpään täysin yhteensopivaksi Naton merellisten miinantorjuntajoukkojen toimintaan. Suomalaisaluksen ja henkilöstön vahvuudet miinantorjunnassa palvelivat hyvin osaston tavoitteita. 


-  Komennuksen aikana kerättyjen havaintojen kautta Merivoimat kykenee kehittämään toimintaansa entisestään, mikä mahdollistaa entistä sujuvamman valmistautumisen operointiin ja yhteistoiminnan osaston kanssa tulevina vuosina, Savisaari lisää.


Aluksen palkatun henkilöstön lisäksi komennukselle osallistui 12 sopimussotilasta, jotka ovat aiemmin palvelleet kyseisellä alusluokalla varusmiespalveluksessaan.

´