Uudet alokkaat aloittavat palveluksen

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 30.6.2025 11.00
Tyyppi:Tiedote

Uudet alokkaat aloittavat palveluksen Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoissa maanantaina 7. heinäkuuta. Saapumiserässä 2/25 palveluksensa aloittaa noin 12 500 alokasta.

Jokaiselle alokkaalle on kutsunnoissa määrätty palveluksen aloitusajankohta ja palveluspaikka. Varsinainen palvelustehtävä määräytyy vasta palveluksen aikana. Palvelus alkaa kaikille yhteisellä, kuusi viikkoa kestävällä alokasjaksolla, jonka aikana opitaan sotilaan perustaidot. Alokasjakson aikana tehdään myös koulutushaaravalinnat, jotka ohjaavat jatkokoulutusta.

Palvelus kestää koulutuksesta riippuen joko 165, 255 tai 347 päivää. Erilaisia palvelustehtäviä on tarjolla satoja. Tavoitteena on, että mahdollisimman monelle löydetään tehtävä, joka on mielekäs, vastaa yksilön kykyjä ja tukee hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan. Yleisimpiin palvelustehtäviin voi tutustua täältä.

Tuleva alokas: Haluatko hyödyntää erityistaitojasi ja kerryttää samalla arvokasta työkokemusta? Haku miehistön erityistehtäviin alkaa 7. heinäkuuta! Haussa on mukana tehtäviä tietotekniikan alalta, tiedustelualalta, tutkimusalalta, viestintä- ja media-alalta sekä kirkolliselta alalta.

Osastointitoimenpiteitä hengitystieinfektiotartuntojen minimoimiseksi

Tarttuvat taudit leviävät helposti tiiviissä varuskuntaolosuhteissa. Erityisesti adenovirusepidemioita on esiintynyt varuskunnissa viimeisen vuoden aikana.

Huolimatta Suomen kesäajan alhaisista infektioluvuista, myös saapumiserän 2/25 alokkaat osastoidaan kolmen ensimmäisen palvelusviikon ajaksi hengitystieinfektioiden leviämisen alhaisena pitämiseksi ja mahdollisten tartuntojen rajaamiseksi sekä palvelus- ja terveysturvallisuuden takaamiseksi. Osastointi tarkoittaa alokkaiden jakamista toisistaan erillään pidettäviin osastoihin. Lisäksi yhteistiloissa käytetään kasvomaskeja. Muilta osin varusmieskoulutus jatkuu normaalisti, eikä osastointi vaikuta esimerkiksi lomiin. Läheistenpäivien järjestämisestä päätetään joukko-osastokohtaisesti.

Alokkaat saavat lisätietoja ja -ohjeita hengitystieinfektioiden torjumisesta palveluksen alkaessa omasta joukko-osastostaan. Yleisistä ehkäisevistä käytänteistä saa lisätietoja täältä.

Puolustusvoimat on varautunut tilanteeseen ja sen mahdollisiin kehityskulkuihin. Seuraamme varuskuntien tartuntatilannetta tiiviisti.

Palvelus koskettaa myös läheisiä

Palvelus näkyy ja kuuluu myös lähipiirissä. Monelle kyseessä on uusi ja jännittävä elämänvaihe, joka herättää ajatuksia niin palveluksensa aloittavissa kuin heidän läheisissään. Läheisten tuki ja kannustus ovat tärkeä voimavara varusmiehille koko palveluksen ajan.

Palveluksen kulkua voi seurata ja siihen voi osallistua monella tavalla. Läheiset ovat tervetulleita läheistenpäiviin sekä sotilasvala- ja -vakuutustilaisuuksiin, joista tiedotetaan myöhemmin. Varusmiespalveluksen arkea voi seurata myös sosiaalisen median kanavissamme.

Uuteen elämänvaiheeseen liittyvän luonnollisen jännityksen lisäksi huolta voi aiheuttaa heikentynyt kansainvälinen turvallisuustilanne. Suomeen ei kuitenkaan tällä hetkellä kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Seuraamme sotilaallista toimintaympäristöä jatkuvasti ja säätelemme valmiuttamme tarpeen mukaan kaikissa tilanteissa. Varusmiesten osalta huolehdimme siitä, että koulutus on laadukasta ja ajanmukaista. Tehtävänämme on turvallinen ja kehittymistä tukeva palvelus

OmaIntti-palvelu

OmaIntti-palvelu opastaa tulevaa alokasta. Kirjautumalla OmaInttiin saa ohjeita palveluksen aloittamiseen liittyen, ja voi vastata alokaskyselyyn sekä peruskoe 2 -verkkotestiin, jos niitä ei ole vielä tehty. Vastaamalla kyselyyn ja testiin on mahdollisuus vaikuttaa tulevaan palvelustehtävään. OmaIntti löytyy täältä.

Hyödyllisiä linkkejä

Palveluksen aloittamiseen liittyvistä siviilielämän askelmerkeistä voit lukea lisää täältä.

Mitä varusmiespalvelukselta voi odottaa? Lue lisää täältä.

Aluetoimistot vastaavat asevelvollisten kysymyksiin. Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.