Hoppa till innehåll

Motiverade ålänningar tjänstgör i Nylands brigad

Nylands brigad
Utgivningsdatum 21.6.2021 13.44
Nyhet
Undersergeanterna Nordberg och Ordén står på Jurmo-båtens däck.

Undersergeanterna Adam Ordén och Isac Nordberg ryckte in vid Nylands brigad i januari i år. Båda är från Åland och utför som bäst frivillig militärtjänstgöring och får båtförarutbildning.

Us Nordberg berättar att han en längre tid funderat på att tjänstgöra och är genuint intresserad av Försvarsmaktens verksamhet. Han ser det som ett steg i rätt riktning inför framtiden, eftersom han som bäst söker in till gränsbevakarutbildningen, och man har nytta av militärtjänstgöringen och båtförarutbildningen, eftersom de ökar möjligheterna att bli antagen till gränsbevakarutbildningen. 


På Åland snackas det inte lika mycket om militären, eftersom militärtjänstgöringen inte är obligatorisk och det därmed inte finns så många som kan berätta om sina erfarenheter. Us Nordberg har talat med några som utfört frivillig militärtjänstgöring i Nylands brigad, och alla han talat med har varit nöjda och haft positiva erfarenheter. 
-    Visst förstärkte det också mitt beslut att rycka in, menar Nordberg. 


I och med tjänstgöringen har Ordén och Nordberg fått en liten inblick i hela Försvarsmaktens verksamhet.
- Nu har vi fått en liten uppfattning om hur försvaret är uppbyggt och jag är fascinerad av hur effektivt allting fungerar. Man är nog väl förberedd om något skulle hända, konstaterar us Nordberg. 
- Försvarsmakten har inte tidigare varit en del av vår vardag då man inte ser soldater eller fordon i gatubilden. Nu är det förstås bekanta som frågar oss hur vi har det och hur det är att tjänstgöra, konstaterar us Ordén.


Us Ordén önskade ta ett sabbatsår för att göra något annorlunda och tänkte då att militärtjänstgöring skulle vara lämpligt. 
-    Man får mycket ut av att tjänstgöra och växer som person. Det är också en lämplig tidpunkt att tjänstgöra just nu pga. covid, här rullar allt på och man är sysselsatt, medan det t.ex. i det civila  kunde vara svårt att få jobb nu, berättar Ordén. 


Us Ordén söker också för tillfället till gränsbevakarutbildningen i syfte att bli sjöbevakare. 
-    Jag hade också andra vapenslag jag var intresserad av, men är nöjd över att bli vald till båtförarutbildningen för den har jag nytta av när jag söker in till gränsbevakarutbildningen. 

Båda tyckte att rekrytskedets utbildning gav goda förutsättningar och färdigheter för att inleda vapenslagsutbildningen.
-    På båtförarutbildningen är det inledningsvis mycket teoriutbildning och inte så mycket praktiskt som jag hade förväntat mig, men det blir ju nu mer praktisk utbildning under andra hälften av tjänstgöringstiden, kommenterar Nordberg.
-    Jag var jättenöjd med rekrytskedet, då lärde man sig alla grundläggande färdigheter man behöver i militären. Av vårt första halvår här så har jag tyckt bäst om rekrytskedet, vi lärde oss hela tiden något nytt, säger Ordén.

Us Nordberg, som har lång erfarenhet av att köra båt, tycker att det mest givande hittills i militären har varit båtutbildningen. 
-    De båtar som används här i Nylands brigad är helt andra typer av båtar än vad jag har erfarenhet av från tidigare, så det är roligt att få utbildning och erfarenhet i nya båtklasser, säger Nordberg. 

I kommande kontingent rycker det också in en hel del frivilliga ålänningar till Nylands brigad. Båda rekommenderar varmt ålänningar att ta chansen till frivillig tjänstgöring.
-    Vi har trivts jättebra, och det har känts som väldigt meningsfullt och nyttigt. Man lär sig mycket nytt, också om sig själv och lär sig samarbeta med många olika sorters personer. Sådana färdigheter kommer man behöva hela livet, konstaterar båda. 

Båda kan också tänka sig bli kvar för att jobba en tid inom Försvarsmakten ifall de inte kommer in till sjöbevakningsutbildningen. Förutom en bra utbildning så har de också knutit värdefulla kontakter och vänskapsband utanför Åland. 
 

´