Hyppää sisältöön

Motivoituneita ahvenanmaalaisia palvelee Uudenmaan prikaatissa

Uudenmaan prikaati
Julkaisuajankohta 21.6.2021 13.44
Uutinen
Alikersantit Nordberg ja Ordén seisoo Jurmo-veneen kannella.

Alikersantit Adam Ordén ja Isac Nordberg aloittivat palveluksensa Uudenmaan prikaatissa tämän vuoden tammikuussa. Molemmat ovat kotoisin Ahvenanmaalta, ja he suorittavat parhaillaan vapaaehtoista varusmiespalvelusta ja saavat veneenkuljettajakoulutuksen.

Alikersantti Nordberg kertoo, että hän oli jo jonkin aikaa miettinyt vapaaehtoista asepalvelusta, ja että hän on aidosti kiinnostunut Puolustusvoimien toiminnasta. Hän näkee palveluksen askeleena oikeaan suuntaan tulevaisuutta ajatellen, koska hän hakee parhaillaan rajavartijakoulutukseen. Asepalveluksesta ja veneenkuljettajakoulutuksesta on hyötyä rajavartijakoulutukseen haettaessa, koska ne kasvattavat mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi koulutukseen.    


Ahvenanmaalla sotaväestä ei keskustella yhtä paljon, koska asepalvelus ei ole pakollinen, eikä palvelleita näin ollen ole monta. Alik Nordberg on keskustellut muutaman vapaaehtoista asepalvelusta Uudenmaan prikaatissa suorittaneen kanssa. Kaikki, joiden kanssa hän on jutellut, ovat olleet tyytyväisiä ja kertoneet saaneensa myönteisiä kokemuksia.  
-    Tietysti se vahvisti päätöstäni hakeutua palvelukseen, sanoo Nordberg. 


Palveluksen kautta Ordén ja Nordberg ovat päässeet tutustumaan Puolustusvoimien toimintaan. 
- Nyt meillä on jonkinlainen käsitys maanpuolustuksen rakenteesta, ja minua kiehtoo se, kuinka hyvin kaikki toimii.  Valmius toimia, jos jotakin sattuu, on kyllä hyvä, toteaa Nordberg. 
- Puolustusvoimat ei ole ollut osa arkeamme aikaisemmin, koska katukuvassa ei näy sotilaita eikä Puolustusvoimien ajoneuvoja. Nyt tietysti tutut kysyvät meiltä, miten meillä menee ja minkälaista on suorittaa asepalvelus, toteaa alik Ordén.  


Alik Ordén toivoi saavansa sapattivuoden, jotta voisi kokeilla jotakin uutta, ja ajatteli että asepalvelus voisi sopia. 
-    Palvelus antaa paljon, ja itsekin kasvaa ihmisenä. Nyt on myös sopiva aika palvella COVID-pandemian aikana; täällä kaikki pyörii ja on tekemistä, kun taas siviilissä voisi nyt olla vaikea saada työtä, kertoo Ordén.  
Alik Ordén hakee myös rajavartijakoulutukseen aikeenaan valmistua merivartijaksi. 
-    Olin kiinnostunut myös muista aselajeista, mutta olen iloinen siitä, että pääsin veneenkuljettajakoulutukseen, koska minulla on siitä hyötyä, kun haen rajavartijakoulutukseen. 


Molempien mielestä alokasvaiheen koulutus antoi hyvät edellytykset ja valmiudet aloittaa aselajikoulutus.
-    Veneenkuljettajakoulutuksen alussa on paljon teoriaopintoja eikä yhtä paljon käytännön harjoittelua kuin olisin odottanut, mutta nyt palveluksen toisen puolikkaan aikana on enemmän käytännön koulutusta, kommentoi Nordberg.
-    Olin todella tyytyväinen alokasvaiheeseen, koska silloin oppi kaikki palveluksessa tarvittavat perustaidot. Ensimmäisen puolen vuoden aikana kokemistani asioista alokasvaihe oli paras, opimme koko ajan uusia asioita, sanoo Ordén.

Alik Nordberg, joka on kokenut veneilijä, pitää venekoulutusta antoisampana asiana tähän asti. 
-    Uudenmaan prikaatissa käytettävät alukset ovat aivan toisenlaisia veneitä kuin ne, mistä minulla on kokemusta, joten on hauska saada uusia veneitä koskevaa koulutusta ja kokemusta niiden käsittelystä, sanoo Nordberg. 

Myös Uudenmaan prikaatin tulevassa saapumiserässä on vapaaehtoisia ahvenanmaalaisia.

Molemmat suosittelevat lämpimästi vapaaehtoista asepalvelusta ahvenanmaalaisille. 
-    Olemme viihtyneet erinomaisesti, ja kaikki on tuntunut tarkoituksenmukaiselta ja hyödylliseltä. Asepalveluksessa oppii paljon uutta, myös itsestään, ja oppii toimimaan yhdessä monenlaisten ihmisten kanssa. Sellaisia valmiuksia tarvitsee koko elämän ajan. 

Molemmat pitävät mahdollisena, että jäisivät Puolustusvoimien palvelukseen joksikin aikaa, jos eivät pääse merivartiokurssille. Hyvän koulutuksen lisäksi he ovat saaneet mahdollisuuden solmia arvokkaita yhteyksiä ja ystävyyssuhteita. 
 

´