Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny
Marinen

Röjutvärdering till stöd för minröjningsfartygens utveckling

Rannikkolaivasto 13.5.2019 14.13
Pressmeddelande

Under övningen MCMOP19 har samtliga minröjningsfartyg genomgått en så kallad röjutvärdering.

Detta innebär att fartygen genomför dels ett test av dess förmåga att detektera objekt och dels en minjakts-tävling mellan fartygen, i år kallad Swedish Finnish Cold Water Classic (CWC). I minjakts-tävlingen kör fartygen under en 7-timmars period i en farled där ett antal övningsminor har utplacerats.

Komentaja Mika Raunu ja ruotsalaiset kollegat Jonas Forsmark ja Jonas Eldfors miinantorjunta-alus Purunpään kannella

Bild: Kommander Mika Raunu, kommander Jonas Forsmark och förvaltare Roger Edfors ombord MHC Purunpää i MCMOPS19-övningen. Bild: Försvarsmakten.

Fartygen erhåller poäng utifrån antal funna minor och beräknade röjningsresultat.

- Det har varit väldigt intressant och utvecklande att evaluera minröjningsfartyg från både Sverige och Finland, berättar kommendörkapten Jonas Forsmark som är ansvarig för CWC i år. Denna typ av övning ger fartygen feedback på deras aktuella förmåga samtidigt som de sammanställda erfarenheterna bidrar till utvecklingen av minröjningen. Att svenska och finska enheter genomför detta tillsammans bidrar dessutom till att stärka det svensk-finska samarbetet.

Vi har utvecklat denna typ av analys och feedback till minröjningsfartygen i ca åtta år nu, säger förvaltare Roger Edfors från Marinens MWDC, Maritime Warfare Data Centrum. Vi kan konstatera att vi med den här metoden har utvecklat fartygens förmåga i huvuduppgiften minröjning, kompletterar förvaltare Edfors.

MCMOSP19-övninger som pågått i tio dygn avslutas den 15 Maj i Karlskrona med en gemensam utvärdering innan fartygen fortsätter till sina hemmahamnar.