Varusmiesvalintojen psykologista testiä on kehitetty vastaamaan nykyajan vaatimuksiin

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 16.7.2025 14.03
Tyyppi:Tiedote

Puolustusvoimat on uudistanut varusmiesten johtajavalinnoissa käytettävää psykologista testiä eli niin kutsuttua Peruskoe 2:a (P2) vastaamaan paremmin varusmiestehtävien nykyajan vaatimuksiin ja laajentuneeseen käsitykseen johtajuudesta. Uudistetun testin avulla saadaan kerättyä kattavammin tietoa varusmiesten johtajapotentiaalista ja soveltuvuudesta eri tehtäviin. Ensimmäisen kerran uudistettua P2-testiä on käytetty heinäkuussa 2025 palveluksensa aloittaneille varusmiehille.

P2-testi on varusmiesten psykologiseen arviointiin tarkoitettu menetelmä, joka tuottaa standardoituja soveltuvuuspisteitä varusmiesten edellytyksistä toimia johtajatehtävissä ja vaativissa miehistötason tehtävissä. Uusi P2-testi koostuu 322 mm. persoonallisuutta, vuorovaikutusvalmiuksia ja toimintatapaa kartoittavasta kysymyksestä.

P2-testin kehitystyön taustalla on nykyajan laajentunut käsitys johtajuudesta ja taistelukentän vaatimuksista. Aiempi P2-testi perustui ominaisuuksiltaan hyvin perinteisen varusmiesjohtajan tunnistamiseen. Nykypäivän johtamiskulttuuri varusmiespalveluksessa on kuitenkin kehittynyt merkittävästi perinteisestä käskyvallasta painottamaan enemmän esimerkiksi ihmisten motivoimista ja esimerkillä johtamista. Tämän lisäksi moderni sodankäynti ja teknologinen kehitys ovat tuoneet muutoksia varusmiestehtävien vaatimuksiin.

Uusitussa P2-testissä pyritään arvioimaan aiempaa laajemmin ominaisuuksia, joita nykypäivänä vaaditaan erilaisissa varusmiesten miehistö- ja johtajatehtävissä. Uudistuksen tavoitteena on kehittää johtajapotentiaalin tunnistamista sekä tukea varusmiesten sijoittumista heille parhaiten soveltuviin tehtäviin. Oikeaan osuneet valinnat lisäävät palvelusmotivaatiota, jonka lisäksi testillä kerätty tieto tukee Puolustusvoimien toimintakykyä ja valmiutta muuttuvassa turvallisuusympäristössä.

- Modernissa sodankäynnissä tarvitaan erilaisia johtajia, ja tämä moninaisuus on nyt otettu paremmin huomioon. Uudistetun P2-testin avulla kerätty tieto vahvistaa kykyämme hyödyntää monipuolisesti erilaista johtajapotentiaalia, jonka lisäksi kykenemme nyt laajemminkin arvioimaan, mihin muuhun kuin johtajatehtävään henkilö voi soveltua, toteaa tutkimusalajohtaja Petteri Simola, Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen toimintakykyosastolta.

Perusteellinen kehitystyö varusmiestehtävien vaatimusten pohjalta

Uudistettu P2-testi pohjautuu vuosien kehitys- ja tutkimustyöhön. Ennen testin kehittämistä kartoitettiin varusmiestehtävissä tarvittavia ominaisuuksia, joista testillä on tarkoituksenmukaista saada tietoa. Ominaisuudet määriteltiin Puolustusvoimien tutkimuksien sekä selvitysten perusteella.

Uudistetussa P2-testissä mitataan muun muassa paineen alla toimimisen, päätöksenteon, ihmisten johtamisen, yhteistyön sekä tilanteen mukaisen toiminnan edellyttämiä toimintavalmiuksia ja niihin liittyviä ominaisuuksia. Kehitystyön perusteella uudistetun P2-testin havaittiin toimivan myös kohonneen keskeyttämisriskin omaavien yksilöiden tunnistamisessa.