Hoppa till innehåll

Kohti uutta, älykkäämpää torpedoaikaa

Marinen
Julkaisuajankohta 28.8.2020 12.55

Saaristomerellä koettiin viime viikolla historiallisia hetkiä, kun Hamina-luokan peruskorjattu ohjusvene Tornio laukaisi keskiviikkona vuosikymmeniin ensimmäisen Suomen Merivoimien operoiman torpedon.

Laukaistu torpedo oli Saabin TP45 -mallia ja se on Merivoimilla lainassa Ruotsin puolustusmateriaalilaitokselta (Försvarets Materialverket, FMV). Mallin seuraaja, Saabin kevyttorpedo TP47 tullaan myöhemmin asentamaan Merivoimien Pohjanmaa-luokan korveteille sekä neljälle Hamina-luokan ohjusveneelle. 

Erityisesti sukellusveneiden torjuntaan kehitetty Torped 47 -torpedojärjestelmä on Saabin uusi tuote ja sen kehitystyö on vielä kesken. Uuden torpedon toimitukset Merivoimiin alkavat vuonna 2023. Torpedo kykenee itsenäisesti etsimään ja hakeutumaan vedenalaisiin maaleihin muuttaen syvyyttä, nopeutta ja suuntaansa. Se on suunniteltu Itämeren saaristoiset ja matalat olosuhteet huomioiden ja sitä voidaan käyttää myös pinta-aluksia vastaan.

- Muualla maailmassa tapahtunut torpedokehitys on seurannut vedenalaisen sodankäynnin (ts. sukellusveneiden) kehitystä. Uudet teknologiat ovat mahdollistaneet aseen käytön sukellusveneitä vastaan. 

- Sama sukellusveneiden käyttämä moderni torpedoteknologia on käytettävissä myös pinta-alukselta laukaistavana, tehostaen merkittävästi pinta-alukselta suoritettavaa vedenalaista torjuntaa, Merivoimien suunnittelupäällikkö, kommodori Janne Muurinen toteaa.

Lainajärjestely nopeuttaa uuden torpedon käyttöönottoa

Merivoimien torpedojen operointiin vaadittava koulutustaso ja järjestelmävalmius rakennetaan nyt käytössä olevalla TP45 -malilla yhteistyössä Ruotsin kanssa. Aseet on hankittu Suomeen yhteistyössä FMV:n kanssa.

- Tyypillisesti tällaiseen järjestelyyn turvaudutaan silloin, kun hankittavien tuotteiden tuotanto- ja toimitusaikana halutaan aloittaa henkilöstön harjoittelu ja luoda näin korkeampi valmius uuden järjestelmän vastaanottotestien toteuttamiselle, käyttöön hyväksymiselle sekä operatiiviselle valmiudelle. 

- Tämä järjestely lyhentää uuden tulevan torpedon käyttöönottoon varattavaa aikaa 1-2 vuodella, Muurinen arvioi.

Yleensä lainattu asejärjestelmä tai sen osa edustaa saman tuoteperheen vanhempaa versiota, kuin mitä hankintasopimuksella ollaan saamassa. Suomen Merivoimat tulee saamaan Ruotsin merivoimilta myös koulutuksen uusien torpedojen käyttöperiaatteisiin. Näyt käytössä olevan lainatut osajärjestelmät palautetaan viimeistään 2023. 

Sukellusveneentorjuntaa voidaan torpedoiden ohella toteuttaa syvyyspommeilla, syvyysraketeilla, syvyysammuksilla sekä merimiinoilla.. Älykäs ja itseohjautuva torpedo on kuitenkin tehokkuudessaan omaa luokkaansa.

- Merivoimat toteuttaa merellä samanaikaisia ja eri ulottuvuuksissa tapahtuvia merioperaatioita. Käytössä olevia järjestelmiä hyödynnetään maksimaalisesti ja Merivoimilla on kyky vaikuttaa pistemaaleihin kauas, nyt myös veden alle. Suurin muutos vedenalaisen uhkan torjuntaan tulee torpedon suuren kantaman ja maaliin hakeutumisen myötä, Muurinen päättää.


Torpedo -hanke käytännönläheinen osoitus tiiviistä Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyöstä.

´