Hoppa till innehåll

Den historiska sjömina som hittades under övningen röjdes som ett samarbete mellan Finland och Sverige

Kustflottan
Utgivningsdatum 22.10.2020 9.21
Pressmeddelande
Historisk sjömina.

Den historiska sjöminan som påträffats under minröjningsövningen mellan finska och svenska marinen på Skärgårdshavet röjdes den 21 oktober 2020.

Finska och svenska marinen övade tillsammans på Skärgårdshavet 12 - 21 oktober 2020. Under övningen hittades en sjömina nära Vidskär. Det svenska minröjningsfartyget HSwMS Ulvön identifierade minan som en sjömina som fällts under första världskriget.

Sjöminan röjdes på samma plats var den påträffats. Röjningsoperation leddes av Kustflottan, men själva röjningen genomfördes av svenska HSwMS Ulvön, med stöd av det finska minröjningsfartyget Katanpää.

- Samarbetet och interoperabiliteten mellan våra mariner är på en mycket hög nivå. Under den här övningen vi har tränat tillsammans, fastän separat, i Skärgårdshavets utmanande förhållande. Fartygen har hittat övningsobjekten med en god procent, vilket är ett enastående bevis på personalens yrkeskunskap och anpassningsförmåga till olika omständigheter. Att man också hittade en historisk sjömina är ett bra tillägg till övningens saldo, säger övningsledaren, kommendör Juhani Lehtimäki.

HSwMS Ulvön i Skärgårdshavet. Bild: Swedish Armed Forces.

I övningen deltog sju svenska fartyg och minröjningsfartyg Katanpää från Kustflottan.

´