Hyppää sisältöön

Harjoituksessa löydetty historiallinen merimiina raivattiin Suomen ja Ruotsin yhteistyöllä

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 22.10.2020 9.21
Tiedote
Historiallinen miina merenpohjassa.

Suomen ja Ruotsin merivoimien yhteisessä miinantorjuntaharjoituksessa löydetty historiallinen merimiina raivattiin Saaristomerellä 21.10.2020.

Suomen ja Ruotsin merivoimat harjoittelivat miinantorjuntaa Saaristomerellä 12. - 21.10.2020. Harjoituksen aikana löydettiin Vidskärin edustalta merenpohjasta merimiina, jonka ruotsalainen miinantorjunta-alus HSwMS Ulvön tunnisti ensimmäisen maailmansodan aikana lasketuksi kosketusmiinaksi.


Merimiina tehtiin vaarattomaksi löytöpaikallaan. Raivaamisoperaation johti Rannikkolaivasto, mutta varsinaisen raivaamisen suoritti ruotsalainen HSwMS Ulvön suomalaisen miinantorjunta-alus Katanpään tukemana.


- Yhteisoperointikyky maittemme merivoimien välillä on hyvin korkealla tasolla. Tämän harjoituksen aikana olemme harjoitelleet yhdessä, vaikka erillään, Saaristomeren haastavissa olosuhteissa, ja alukset ovat löytäneet harjoituskohteet hyvällä prosentilla. Se on erinomainen osoitus alusten henkilöstöjen ammattitaidosta ja mukautumiskyvystä toimia erilaisissa olosuhteissa. Vanhan sodanaikaisen miinan löytyminen varsinaisten harjoituskohteiden ohessa on hyvä lisä harjoituksen saldoon, kertoo harjoituksen johtaja, 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Juhani Lehtimäki.

Kuvassa: HSwMS Ulvön raivaamistehtävässä Saaristomerellä. Kuva: Swedish Armed Forces.


Harjoitukseen osallistui seitsemän ruotsalaista alusta ja Rannikkolaivastosta miinantorjunta-alus Katanpää.

´