Hoppa till innehåll

Ny kommendör för Kustflottan och Åbo garnison

Kustflottan
Utgivningsdatum 22.6.2022 14.00
Pressmeddelande
Kustflottans flagga.

Kustflottan får ny kommendör från och med den 1.7.2022. Det här betyder också att Åbo garnisonen får en ny chef, eftersom båda tjänster hör till samma person.

Den nya kommendören är kommodor Patrik Lillqvist. Han har tjänstgjort som personalchef för Marinstaben. Han har stor erfarenhet på Kustflottan.

- Jag kommer tillbaka till ett fint truppförband, som jag känner bra, säger kommodor Lillqvist. Han har tjänstgjort i flera olika tjänster för Kustflottan under nästan 14 år, senast som operationschef  2015-2017 och före detta som kommendör för 6. Ytstridsflottiljen.

Kustflottans nuvarande kommendörs, flottiljamiral Jukka Anteroinen, ny uppgift är stabchef för Marinstaben från och med den 1.7.2022.

Kustflottan är Marinens truppförband, som agerar i ständig beredskap. Kustflottan fokuserar på att trygga den territoriella integriteten genom rörlig övervakning samt på eldanvändningen till havs. Detta arbete stöds genom minröjning och marint underhåll. Kustflottan stöder andra myndigheter vid behov och förberedar sig till internationella krishanteringsoperationer, detta år med  ett minjaktfartyg i beredskap i NRF-beredskapspoolen. Ytterligare utbildar Kustflottan beväringar för krigstidernas trupper.