Hoppa till innehåll

Marinen tar i bruk ny torped

Marinen
Utgivningsdatum 1.11.2023 15.09
Pressmeddelande

Marinen genomförde mottagningsskjutningar för den nya TP47-torpeden 31.10. på Skärgårdshavet. Robotbåtarna PGG Pori och PGG Hamina av Hamina-klass genomförde de första skjutningarna med den nya torpedmodellen.

TP47 som levererats av Saab Dynamics är en uppdaterad version av torpedtypen TP45. TP47- och TP45-torpederna är av samma storlek vilket möjliggör användningen av M/20-torpedkastare för bägge torpedmodeller. Torpedkastarna installerades på robotbåtarna av Hamina-klass i och med totalrenoveringen av dem. 

Robotbåtarna av Hamina-klass förseddes med ett torpedsystem som en del av en pågående totalrenovering och systemet togs i bruk med torpeder av modell TP45 år 2020.

Systemen för drivkraft, kraftkälla och målsökning i den nu mottagna TP-47-torpeden har moderniserats med hänsyn till motsvarande delar hos TP45-torpeden. Tack vare utvecklingsarbetet är torpeden nästan ljudlös och i jämförelse med sin föregångare snabbare, mer styrbar och mer avancerad att nå fastställt mål.

TP47 är särskilt ämnad för avvärjning av u-båtar, men med torpeden kan man också påverka ytgående fartyg. Torpeden kan självständigt söka upp och söka sig till undervattensmål genom att ändra på djupet, farten och riktningen. Den har planerats för att fungera i skärgårdsförhållanden i Östersjön och i grunt vatten.

Samma torpedsystem kommer också att installeras på Marinens blivande korvetter av Pohjanmaa-klass.  

´