Hyppää sisältöön

Merivoimien käyttöön uusi torpedo

Merivoimat
Julkaisuajankohta 1.11.2023 15.09
Tiedote

Merivoimat suoritti vastaanottoammunnat uudelle TP47-torpedolle 31.10. Saaristomerellä. Hamina-luokan ohjusveneet PGG Pori ja PGG Hamina suorittivat ensimmäiset ammunnat uudella torpedomallilla.

TP47 on SAAB Dynamicsin toimittama päivitetty versio TP45-tyypin torpedosta. TP47 ja TP45 torpedot ovat samankokoisia, mikä mahdollistaa Hamina-luokan ohjusveneisiin peruskorjauksen yhteydessä asennettujen M/20-torpedoheittimien käytön kummankin torpedomallin kanssa.

Hamina-luokan ohjusveneisiin asennettiin torpedojärjestelmä osana käynnissä olevaa peruskorjausta ja järjestelmä otettiin käyttöön TP45-mallin torpedoilla vuonna 2020.

Nyt vastaanotetun TP47 torpedon työntövoima-, voimanlähde- ja maaliinhakeutumisjärjestelmät on modernisoitu TP45 torpedon vastaaviin osiin nähden. Kehitystyön ansiosta se on lähes äänetön ja edeltäjäänsä nähden nopeampi, paremmin ohjattava ja edistyneempi hakeutumaan määritettyyn maaliin.

TP47 on tarkoitettu erityisesti sukellusveneiden torjuntaan, mutta sillä kyetään vaikuttamaan myös pinta-aluksiin. Torpedo kykenee itsenäisesti etsimään ja hakeutumaan vedenalaisiin maaleihin muuttaen syvyyttä, nopeutta ja suuntaansa. Se on suunniteltu toimimaan Itämeren saaristoisissa olosuhteissa ja matalissa vesissä.

Sama torpedojärjestelmä tullaan asentamaan myös Merivoimien tuleviin Pohjanmaa-luokan korvetteihin.

´