Hoppa till innehåll

Marinen lade ned en krans till minnet av slaget om Bengtskär

Marinen
Utgivningsdatum 26.7.2021 15.48
Pressmeddelande

Idag, den 26.7.2021, har det förflutit exakt 80 år sedan slaget om Bengtskär, som utkämpades under fortsättningskriget på Finska viken.

Marinen ordnade en minneshögtid på Bengtskär den 26.7.2021 och lade ned en krans till minnet av dem som omkom under striden.

Sovjetunionens landstigningsavdelning anföll skäret 26.7.1941 med avsikten att förstöra Bengtskärs fyr, som fungerade som finländarnas observations- och eldledningsplats. Striden som hade börjat på efternatten upphörde på kvällen samma dag med finländarnas avvärjningsseger. I slaget stupade totalt 32 finländska soldater.

Under högtiden lades kransen ned av stabschefen för Marinen, flottiljamiral Tuomas Tiilikainen, som i sitt tal kom ihåg dem, som deltagit i slaget:

- Havets lugna rörelser gör oss stilla och graniten som gnagts sönder av granater gör oss allvarsamma. På den plats, där vi nu står, vilar krigsmännens ande och deras arv, som innebär att inte ge vika.

- På denna plats där vi nu står, stred kustjägarnas förebilder mot en övermäktig fiende, utan skydd av träd och växtlighet. På denna plats gav unga män i en hopplös situation sitt allt, för att vi, representanter för de nutida generationerna, skulle få leva i världens bästa land – som om frihet och välstånd vore vardagliga självklarheter.

I minneshögtiden deltog till havs även Kustflottans fartyg minfärjan Porkkala och robotbåten Raahe samt med Gränsbevakningsväsendets vaktbåten Tursas. Nylands brigad var ansvarig för att arrangera evenemanget.