Hoppa till innehåll

Ställföreträdande kommendören för den brittiska försvarsmakten, general Gwyn Jenkins besökte Finland

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 19.4.2024 11.54
Pressmeddelande
Gränsbevakning vid Kajanalands gräns. Från höger general Jenkins, generallöjtnant Virtanen, biträdande militärassistent kapten Callum MacRae, kommendör för Kajanalands gränsbevakningsväsende överste Tuomas Laosmaa, kommendören för Kajanalands brigad, brigadgeneral Ari Laaksonen och Finlands försvarsattaché i London, kommendör Mika Raunu.

Ställföreträdande kommendören för Storbritanniens väpnade styrkor (Vice Chief of Defence Staff), general Gwyn Jenkins, besökte Finland den 17–19 april 2024. Värd för besöket var chefen för huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen.

I besöksprogrammet ingick att bekanta sig med det finländska försvarssystemet, värnplikten och prestationsförmågan samt att bekanta sig med Gränsbevakningsväsendets verksamhet. Värd för besöket i Kajanaland var kommendören för Kajanalands brigad, brigadgeneral Ari Laaksonen. 
Under besöket diskuterades samarbetet mellan Finland och Storbritannien, både bilateralt och som en del av alliansen och JEF (Joint Expeditionary Force).


Huvudstabschefen, generallöjtnant Vesa Virtanen betonar vikten av försvarssamarbetet mellan Finland och Storbritannien: 


- Med tanke på Nato, JEF och det bilaterala samarbetet är Storbritannien en viktig partner för Finland. Vi har ett starkt gemensamt intresse av försvaret av Norden. Beväringarna vid Kajanalands brigad gav en god bild av finländarnas kunnande och attityder. Det var ett nöje att presentera deras skjutövning för vår gäst. Vi kunde också utforska Finlands och Natos östgräns genom att åka skidor, vilket passade general Jenkins mycket bra med en tävlingsbakgrund i skidskytte.
 

Skytteledaren presenterar genomförandet av gruppens attackskytte

General Jenkins beskriver relationen mellan Finland och Storbritannien som stark och är mycket nöjd med sitt besök i Finland:


- Försvarsrelationen mellan Storbritannien och Finland är stark och växande. Jag är glad över att få besöka Finland för första gången sedan landet gick med i Nato. Jag är glad över att vi officiellt är allierade och att vi i mån av möjlighet kommer att stödja Finlands fortsatta integration i Nato.
 

I gruppens återkoppling efter anfallsskjutningen lägger general Jenkins särskild vikt vid användningen av terrängen och bytet av eldställning efter skottet

´