Hoppa till innehåll

Självständighetsdagens riksparad i Uleåborg

ArménFörsvarsmaktenKajanalands brigad
Utgivningsdatum 13.11.2023 8.55
Pressmeddelande
Kolme panssarivaunua ajaa peräkkäin lumisella tiellä. Vasemmassa kulmassa suomen lippu. Oikealla yleisöä katsomassa ohimarssia.

Självständighetsdagens riksparad ordnas den 6 december 2023 i Uleåborg. Temat för paraden är Det självständiga Finlands försvarare. Paradmönstringen ordnas på Raati-stadion och förbimarschen på Merikoski-broarna. Vid salutorget i Uleåborg kan man bekanta sig med Försvarsmaktens och de andra myndigheternas materiel och verksamhet. Det är fritt inträde till evenemangen.

Paraddagen inleds med salut och högtidlig flagghissning vid Linnansaari. På programmet står också kransnedläggning på Uleåborgs begravningsplats och gudstjänst i Uleåborgs domkyrka. På salutorget i Uleåborg kan man under hela dagen bekanta sig med Försvarsmaktens och de andra myndigheternas materiel och verksamhet.

Paradmönstringen inleds klockan 12 på Raati-stadion. Publiken uppmanas vara på plats i god tid. En NH90 transporthelikopter från Uttis jägarregemente kommer att förevisas ovanför stadion klockan 11.15 och paradtrupperna grupperar sig för mönstring med början klockan 11.35.

Försvarsmaktens logistik- och materielchef, generallöjtnant Mikko Heiskanen, mönstrar paradtrupperna och tar emot förbimarschen. På plats tillsammans med honom, där förbimarschen tas emot, på Merikoski-broarna vid Raati-stadion, finns representanter för Uleåborgs stad. Hedersgäster vid paraden är veteranerna och lottorna från våra krig.

Paradtrupperna kommenderas av Arméns operationschef, brigadgeneral Sami-Antti Takamaa. Fältandakten vid paradmönstringen hålls av Försvarsmaktens fältbiskop Pekka Asikainen. Kajanalands brigad ansvarar för paradarrangemangen och för musiken står Lapplands militärmusikkår. Programmet presenteras för allmänheten av journalisten Ville Kinnunen.

Trupper från Armén, Marinen, Flygvapnet, Försvarshögskolan och Gränsbevakningsväsendet samt från veteran- och försvarsorganisationerna, totalt omkring 1300 personer, deltar i paraden.

I förbimarschen som startar klockan 13 från Merikoski-broarna deltar avdelningar som marscherar till fots och en motoriserad avdelning med nästan 70 fordon från Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet och andra myndigheter.

I förbimarschens överflygningar får vi se Arméns helikoptrar och Flygvapnets F/A-18 Hornetjaktplan med många funktioner samt Hawk-jetskolflygplan. Överflygningarna orsakar buller i Uleåborgstrakten.

Avdelningarna som marscherar till fots startar förbimarschen vid korsningen mellan Koskitie och Merikoskenkatu. Den motoriserade avdelningen startar sin förbimarsch vid korsningen mellan Valtatie och Merikoskenkatu. Förbimarschen går längs Merikoskenkatu mot centrum. Efter förbimarschen avlägsnar sig trupperna längs Kasarmintie och Kajaanintie.

Paraddagens program

kl. 8.00           Salut och högtidlig flagghissning vid Linnansaari

kl. 9.15           Kransnedläggning på Uleåborgs begravningsplats

kl. 9–15        Aktivitetsutställning på salutorget i Uleåborg

kl. 10.00         Gudstjänst i Uleåborgs domkyrka

kl. 11.15         Flygning med NH90-transporthelikopter över Raati-stadion

kl. 11.35      Paradtrupperna börjar gruppera sig för paradmönstring vid Raati-stadion

kl. 12.00      Paradmönstring på Raati-stadion

kl. 13.00         Förbimarsch på Merikoski-broarna

Paraden kommer att påverka trafiken i Uleåborg

Paraden kommer att påverka trafikarrangemangen i Uleåborgstrakten. Förberedelserna inför paraden kommer att synas i Uleåborg från och med den 4 december. Förberedelserna inför paraden och förflyttningar av materielen kommer att leda till tillfälliga avbrott i trafiken 5.12 och 6.12.

Publiken ombeds anlända till evenemanget på självständighetsdagen till fots och i god tid.

Närmare information om trafikarrangemangen kommer att ges från och med vecka 47.

Flygförbud råder i paradområdet och för att trygga säkerheten under evenemanget är det absolut förbjudet att använda drönare i området. Förbudet gäller inte myndigheternas verksamhet.

Följ med paraden

Det är fritt inträde till evenemanget och vi hälsar allmänheten varmt välkommen att följa med händelserna under paraddagen!

Man kan också följa paraden på nätet via Försvarsmaktens kanaler:

puolustusvoimat.fi/itsenaisyyspaiva 

facebook.com/puolustus 

x.com/puolustusvoimat 

instagram.com/puolustusvoimat.fi 

#puolustusvoimat #itsenäisyyspäivä #paraati

Välkommen!

´