Hoppa till innehåll

Den internationella militärmusikfestivalen Hamina Tattoo är tillbaka igen

FörsvarsmaktenMilitärmusikkårer
Utgivningsdatum 15.7.2024 14.37
Pressmeddelande

Det internationella militärmusikevenemanget, som arrangeras vartannat år, fyller Fredrikshamns gator med militärmusik 29.7.–3.8.2024. Hamina Tattoo, som har blivit en tradition, arrangeras av Fredrikshamns stad och huvudpartnern är Försvarsmakten. Hamina Tattoo är ett av de viktigaste Tattoo-evenemangen i världen.

Chefsdirigent Timo Kotilainen understryker betydelsen av Hamina Tattoo för militärmusikbranschen:

– Tattoo, som arrangeras av Fredrikshamn stad, är ett stort offentligt evenemang som har gjort det möjligt för Försvarsmaktens militärmusiksektor att nå ut till en stor och bred publik. Hamina Tattoo och militärmusiken i allmänhet spelar en viktig roll för att upprätthålla och öka intresset för Försvarsmakten och för att stärka viljan att försvara landet.

Chefsdirigent Kotilainen sätter internationaliseringen i centrum för den finländska militärmusikens synlighet och betonar vikten av kulturutbyte:

– Evenemangets popularitet och internationalisering har främjat kännedomen om de finländska militära traditionerna och militärmusiken. Det är naturligtvis viktigt att vi inte bara exporterar finsk musik till världen, utan också tar med oss influenser från andra länder till oss själva. I år kommer alla artister från våra allierade.

I Hamina Tattoo 2024 uppträder band från USA, Belgien, Frankrike, Sverige och Norge. De finska militärorkestrarna är Gardets musikkår, Lapplands Militärmusikkår och Försvarsmaktens Värnpliktsmusikkår. Tattoo-veckan är full av musik och evenemang, och bland annat Flygvapnets Big Band och Försvarsmaktens Värnpliktsmusikkårs stråksektion kommer att uppträda.

Förutom militärmusik kan man också bekanta sig med Försvarsmakten på evenemangsområdet framför Reservofficersskolan, där Markstridsskolan har ordnat en materieldemonstration.

Hamina Tattoo syns och hörs i vår huvudstad också måndagen den 29 juli 2024 kl. 12.00. Kom och njut av atmosfären i Tattoo och marschuppvisningarna under Mini Tattoo -evenemanget på Senatstorget i Helsingfors! Evenemanget är avgiftsfritt.

Hamina Tattoo 2024

Evenemangsfalt

Mer information om Tattoos:

Tattoos är militära musikevenemang där militära band och trupper uppträder för allmänheten i form av musikframträdanden och spektakulära parader. Namnet på evenemanget kommer från det holländska talesättet doe den tap toe, som betydde att stänga av kranen och att soldaterna skulle återvända till kasernerna. I dag är Tattoo ett evenemang som kombinerar musik, militära traditioner och koreografi. Evenemanget hålls vanligtvis på en plats av historisk betydelse eller i en militärstad.

´