Sektioner
Meny
Merivoimat

Marinen firar årsdag i Helsingfors

Marinen 28.6.2019 11.52
Pressmeddelande

Marinen firar sin årsdag tisdagen den 9 juli vid Salutorget i Helsingfors. Allmänheten har under dagen möjlighet att följa med paradmönstring och att gratis bekanta sig med marinens fartyg och materiel. Soldathemmet är också på plats med cafébil och -tält.

Finska marinens 101 årsdag inleds tisdagen den 9 juli kl. 8.00, med högtidlig flagghissning på fartygen vid Salutorget. Under förmiddagen står även kransnedläggning vid minnesmärket över slaget vid Svensksund (Sveaborg), minnesmärket över minsvepare till havs (Skatudden) och Väinö Valves minnessten (Hertonäs) på marinens program.

Kl. 10.00 inleds paradmönstringen vid Magasinsterminalens parkeringsplats och efter mönstringen hålls en fältandakt. Paradtrupperna kommenderas av Stabschefen för marinen, flottiljamiral Tuomas Tiilikainen, och Kommendören för marinen, flottiljamiral Jori Harju, mönstrar paradtrupperna. Fältandakten hålls av militärpastor Henri Kivijärvi.

En del av marinens fartyg är öppna för allmänheten 12.00-15.00 i Södra hamnen. Samtidigt, på Saluhallens parkeringsplats, hålls marinens materielutställning, som presenterar fartygsmateriel och kustförbandens materiel. Soldathemsbilen Unelma och soldathemsföreningen Rannikkosotilaskotiyhdistys cafétält är öppna 10.30-17.00. Beväringsbandet underhåller årsdagens besökare på Packhuskajen 11.00–14.30.

Fartygen anländer till Helsingfors redan måndagen den 8.7 i en fartygsparad. På tisdag kväll lyses fartygen upp av festbelysning och på onsdag morgon lämnar de hamnen.

Gästerna gör festen

Det är fritt inträde till alla evenemang under marinens årsdag. I samband med årsdagen vill vi uppmuntra och inspirera människor att klä sig i randiga skjortor och att fira dagen även på sociala medier med hjälp av hashtaggarna #dagensrandigatröja, #Merivoimat #vuosipäivä och #Navyfi.

NÄRMARE INFORMATION (gällande årsdagens övriga evenemang): Närmare information ges av Sjökrigsskolans informatör, Helmi Saarela, helmi.saarela(at)mil.fi och 0299 340 714.