Hoppa till innehåll

Finländskt krigsfartyg deltar i övningen Sandy Coast 23 i Nordsjön

Kustflottan
Utgivningsdatum 17.8.2023 8.53
Pressmeddelande
Minjaktfartyg Vahterpää till sjöss.

Kustflottans minjaktfartyg Vahterpää kommer att delta i övningen Sandy Coast i Nordsjön under perioden 18.8 - 1.9.2023.

Sandy Coast är en årlig internationell minröjningsövning som leds av Nederländerna. I övningen deltar belgiska och holländska marinen samt Natos stående minröjningsstyrka och styrkor från andra Natoländer. Målsättningen med övningen är att öva taktik och verksamhetssätt vid minröjning till havs samt att stödja styrkornas kompatibilitet.

I övningen Sandy Coast Vahterpää kommer att öva tillsammans med Natos stående minröjningsstyrka, Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). 

-    Finska minjaktfartyg har flera gånger tidigare övat tillsammans med samma Nato – fartygsavdelning, och interoperabilitetet mellan de här fartygen har utvecklad till en hög nivå, berättar Kustflottans stabschef, kommendör Jan-Erik Aitos.

Ett finländskt minjaktfartyg deltog i övningen Sandy Coast första gången år 2020. Det finländska fartyget övade även då tillsammans med Natos stående minröjningsstyrka.

På väg till och från övningen Sandy Coast övar Vahterpää med Svenska Marinen.

Övningen genomförs i enlighet med verksamhetsplanen och Försvarsministeriet har i referensdokumentet godkänt det finländska deltagandet i övningen som en del av Försvarsmaktens övningsverksamhet 2023.

´