Hoppa till innehåll

Chefen för Huvudstaben inspekterade den finländska krishanteringsstyrkan i Kosovo

Huvudstaben
Utgivningsdatum 25.7.2024 14.55
Pressmeddelande
Chefen för huvudstaben på den finländska avdelningens medaljparad i Kosovo

Chefen för huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen, inspekterade den finländska krishanteringsstyrkan inom Kosovo Force (KFOR) i Kosovo 24. juli 2024. Under sitt besök träffade han också kommendören för operationen, generalmajor Özkan Ulutaş, samt övrig ledning för operationen.

Diskussioner fördes i Kosovo, bland annat om framstegen i fråga om uppdragets mål och säkerhetsläget i Kosovo. I diskussionerna underströks också vikten av att stödja en långsiktig fredlig utveckling i Kosovo.

– Finland har deltagit i den Nato-ledda fredsbevarande operationen i Kosovo i redan 25 år. Det är viktigt för oss att bära ansvar i Natos gemensamma operationer. Vi har förbundit oss till att främja stabilitet och säkerhet både i Finland och internationellt, konstaterar generallöjtnant Virtanen.

Chefen för huvudstaben var imponerad av vad han såg och nöjd med det arbete som utförts av den krishanteringsstyrka som tjänstgör i Kosovo.

– Den finländska krishanteringsstyrkan gör ett värdefullt och förstklassigt arbete i Kosovo. Diskussionen med kommendören för KFOR-operationen underströk också operationsledningens uppskattning av de finländska soldaternas professionalism och attityd. Operationen genomför sitt mandat framgångsrikt och stödjer den regionala stabiliteten. Jag tackar våra soldater för deras insats.

Den finländska avdelningens totalstyrka i Kosovo utgörs av cirka 60 personer. I avdelningen ingår stabs- och förbindelseofficerare, en nationell stödenhet samt en pionjärpluton. I samband med inspektionen överräckte generallöjtnant Virtanen minnesmedaljer åt den finländska pionjärplutonen som erkännande för den fredsbevarande insatsen som de som tjänstgjort i operationen stått för.

Tilläggsuppgifter om KFOR-operationen

Under sitt besök träffade chefen för huvudstaben också kommendören för operationen, generalmajor Özkan Ulutaş, samt övrig ledning för operationen
´