Katanpää-luokka kohti NRF-valmiutta
Merivoimat asettaa Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset valmiuteen Naton nopean toiminnan joukkopooliin vuodeksi 1.1.2020 alkaen.
Naton nopean toiminnan joukko (Nato Response Force, NRF) on korkeassa valmiudessa oleva joukko, jota voidaan käyttää erilaisissa Naton operaatioissa. Osallistuminen edellyttää alusyksiköltä todennettua suorituskykyä. Katanpää-luokan osalta suorituskyky todennettiin hyväksytysti vuoden 2018 lopussa, jolloin miinantorjunta-alus Vahterpää läpäisi Naton vaativan OCC-arvioinnin (Operational Capabilities, Concept Evaluation and Feedback).
Arviointiprosessi kesti noin 18 kuukautta. Arviointi huipentui Northern Coasts 2018 - harjoituksen yhteydessä, jolloin Naton kansainvälinen arviointiryhmä tarkkaili viikon ajan toimintaa Vahterpäällä Northern Coasts 2018 -harjoituksen yhteydessä. Seurannan kohteena oli erityisesti henkilöstön osaaminen erilaisissa tehtävissä ja harjoitteissa aluksella. Henkilöstöä myös haastateltiin.
Vahterpään hyväksytty tulos arvioinnissa merkitsi hyväksyntää myös sen sisaraluksille, Katanpäälle ja Purunpäälle. Kaikki kolme Katanpää-luokan alusta ovat identtisiä ja niiden henkilöstö on koulutettu yhteneväisesti.
Katanpää-luokan tie kohti Naton nopean toiminnan joukkoja ja täyttä operatiivista valmiutta jatkuu syksyllä 2019 MOST-arvioinnin kautta (Mine Countermeasure Vessels Operational Sea Training). Kyse on Naton miinasodankäynnin osaamiskeskuksen järjestämästä koulutuksesta, joka keskittyy nimenomaan miinantorjunnan osaamisen arviointiin.
Kuvassa: Katanpää-luokan miinantorjuntakalustoa valmistellaan käyttöön.
Alus kerrallaan vuorossa
NRF-valmiusvuoden aikana yksi Katanpää-luokan aluksista vuorollaan on valmiudessa. Valmiusvuoron aikana merivoimat ylläpitää alusyksikön perustamisvalmiutta ja valmistautuu lähettämään sen tehtävään merivoimien kriisinhallintajoukkona sotilaallisesta kriisinhallinnasta säädetyn lain mukaisesti 60 vuorokaudessa Suomen poliittisen johdon kansallisesta päätöksestä.
- 60 vuorokauden aikaikkuna mahdollistaa alusten käytön merivoimien omiin kansallisiin tehtäviin vuoden aikana, painottaa 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Mika Raunu.
- Käytännössä NRF-joukkopooliin kuuluminen tullee näkymään lisääntyvinä yhteisinä harjoituksina Naton miinantorjunta-alusosaston (Standing Nato Mine Counter Measures Group 1) kanssa, Raunu kertoo ja jatkaa: - Tärkein tavoite on tietenkin oman kansallisen suorituskyvyn kehittäminen.
Suomen osallistuminen Naton NRF-joukkojen toimintaan perustuu Suomen rooliin Naton kumppanimaana.
Tietoja Katanpää-luokasta
Katanpää-luokkaan kuuluu kolme miinantorjunta-alusta: Katanpää, Purunpää ja Vahterpää. Alusten nimien edessä käytetään englanninkielistä lyhennettä MHC (Mine Hunter Coastal).
Alukset edustavat merivoimien uusinta aluskalustoa ja ne on otettu käyttöön vuosina 2012-2017.
Alusten päätehtävät ovat meriliikenteen suojaaminen: miinantorjunta ja pohjankartoitus. Muita tehtäviä ovat meritilannekuvan täydentäminen, sukellusveneentorjunta, virka-aputehtävät ja kansainväliset tehtävät. Aluksilla on aseistuksena 40 mm tykki ja kaksi 12,7 mm laivakonekivääriä tai kaksi 40 mm kranaattikonekivääriä sekä syvyyspommit.
Aluksilla on erittäin monipuoliset sensorit miinanetsintään ja pohjankartoitukseen sekä miinanraivausjärjestelmät. Aluksella on myös painekammio sukeltajille. Henkilöstöä aluksella on 36, joista yleensä 12 on koulutettavia varusmiehiä.
Tekniset tiedot:
Pituus: 52,5 m
Leveys: 9,5 m
Syvyys: 3,2, m
Uppouma: 730 tn
Nopeus: 13 solmua
Kuvassa: Katanpää-luokan kauko-ohjattave ROV-M -laite lasketaan mereen.
24.9.2019 Lisätty kieliversio