
Uudenmaan prikaati kouluttaa monipuolisia, korkean suorituskyvyn omaavia rannikkojääkärijoukkoja
Prikaatilla on motivoitunut henkilö ja hyvät edellytykset kouluttaa asevelvollisia vaativissa rannikko-oloissa.
Uudenmaan prikaatin tunnuslause on Sotilaallinen osaaminen, Yhteishenki, Kehityshakuisuus!
Tunnuslause kuvaa prikaatin toimintaa:
Sotilaallinen osaaminen – Uudenmaan prikaatin joukot liikkuvat pääasiassa merellä, mutta siirtyvät myös maitse. Prikaatilla on siis toinen jalka maalla ja toinen meressä. Prikaatin monipuoliset joukot käyttävät muun muassa nopeakulkuisia veneitä (mm. Jehu- ja Jurmo-luokat), panssariajoneuvoja, rannikko-ohjusjärjestelmää ja kranaatinheittimiä. Osaavat viesti- ja huoltojoukot ovat kaikkien joukkojen tukena.
Uudenmaan prikaati kouluttaa säännöllisesti reserviään, joka muodostaa Merivoiminen liikkuvan iskukyvyn perustan rannikko- ja saaristo-oloissa. Osaava reservi on jatkuvan korkean suorituskyvyn ja puolustustahdon turvaaja rannikkoalueidemme puolustusta ajatellen.
Yhteishenki – yhteistyökyky, sopeutumiskyky ja hyvä työilmapiiri kuvaavat prikaatia. Uudenmaan prikaati on sopivan kokoinen, ja sen laajaan tehtäväkenttään sisältyy sekä kansallisia että kansainvälisiä tehtäviä. Prikaatin kaksikielinen työympäristö on ainutlaatuinen Puolustusvoimissa, ja prikaatin sijainti Raaseporissa on lähellä sekä pääkaupunkiseutua että Turun seutua.
Kehityshakuisuus – prikaati on aloitekykyinen, toimintakykyinen ja kehittyy jatkuvasti, ja vaalii samalla pitkiä perinteitään.
Joukko-osasto on maan ainoa ruotsinkielinen joukko-osasto. Koulutuskieli on ruotsi, komentokieli suomi. Prikaati kouluttaa vuosittain noin 1500 varusmiestä, joista noin 20 prosenttia puhuu äidinkielenään suomea.
Uudenmaan prikaatia johtaa prikaatin komentaja, kommodori Jyri Kopare. Kokoonpanoon kuuluu esikunta ja kaksi joukkoyksikköä; Vaasan rannikkojääkäripataljoona ja Tammisaaren rannikkopataljoona sekä huoltokeskus. Prikaatissa työskentelee noin 200 henkilöa, joista on 30 ovat siviilejä. Lisäksi varuskunta-alueella työskentelee noin kuusikymmentä henkeä erilaisissa joukko-osaston tarvitsemissa tukitehtävissä, joita ovat muun muassa muonitus, sairaanhoito, sekä kiinteistöjen ja alueiden hoito ja kunnossapito. Joukko-osasto toimii tiiviissä yhteistyössä Merivoimien muiden joukko-osastojen, Maavoimien, Rajavartiolaitoksen ja Poliisin kanssa.
Uudenmaan prikaati kuuluu maan vanhimpiin joukko-osastoihin. Vuonna 1626 Kustaa II Aadolf perusti Suomeen kahdeksan rykmenttiä. Yksi näistä oli Uudenmaan Rykmentti, joka muodosti ensimmäisen lenkin ketjussa, jonka viimeisimpänä lenkkinä on Uudenmaan prikaati. Prikaatin vuosipäivää vietetään 18. huhtikuuta Siikajoella vuonna 1808 käydyn taistelun muistoksi.
Uudenmaan prikaati ylläpitää valmiutta. Uudenmaan prikaatiin perustettiin valmiusyksikkö 2021. Yksikön tavoitteena on parantaa Merivoimien valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Uudenmaan prikaatin valmiusyksikön koulutus on korkealaatuista ja vaativaa, ja se perustuu Dragsvikissa aiemmin annettuun ATU-koulutukseen (Amphibious Task Unit). Uudenmaan prikaatin valmiusyksikkö koulutetaan siten, että se kykenee siirtymään meritse, maitse ja ilmoitse.
Kansainvälinen yhteistyö
Uudenmaan prikaati alkoi kehittää kansainvälistä osaamistaan yhteisissä harjoituksissa Ruotsin kanssa jo noin 20 vuotta sitten. Uudenmaan prikaatin kansainvälinen yhteistyö noudattaa Merivoimien esikunnan ja Puolustusvoimien antamia suuntaviivoja. Ruotsin amfibiojoukot ovat edelleen prikaatin tärkein ja lähin yhteistyökumppani, mutta sen lisäksi prikaati on lisännyt yhteistyötä esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ison-Britannian merijalkaväen kanssa, joiden kanssa Suomi on sopinut syventyvästä yhteistyöstä.
Prikaati on vuodesta 2022 lähtien tehnyt läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain merijalkaväen (United States Marine Corps, USMC) eri joukkojen kanssa. Joukot ovat majoittuneet Uudenmaan prikaatiin Dragsvikiin yhteensä yli vuoden ajan, ja ne ovat pääasiassa toimineet prikaatin harjoitusalueilla. Amerikkalaiset yksiköt ovat osallistuneet Merivoimien syksyisin järjestettävään pääsotaharjoitukseen Freezing Winds vuosina 2022-2024. Yhteistyö on osa Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälistä yhteistyötä, ja se kehittyy edelleen.
Lataa ja tutustu Uudenmaan prikaatin faktapakettiin