Hyppää sisältöön

Merivoimien EU taisteluosaston (EUBG24) koulutusjakso on käynnistynyt Upinniemessä

Merivoimat
Julkaisuajankohta 26.7.2023 15.40
Tiedote
Raivausosaston henkilöstöä matkustaa veneellä.
Raivausosastolla on kyky toimia sekä pinnalla että pinnan alla.

EU:n taisteluosastoon osallistuvan Merivoimien raivaajaosaston koulutusjakso käynnistyi heinäkuussa Rannikkoprikaatissa, Upinniemessä. Tammikuussa 2024 taisteluosasto siirtyy koulutusjaksolta Ranskan johtamaan valmiusvuoroon, joka kestää kuusi kuukautta.

Merivoimat asettaa vuonna 2024 toimintavalmiuteen sukelluskykyisen EOD (Explosive Ordnance Disposal) osaston, kansallisen tukielementin ja esikuntaupseereita osaksi EUBG24 (European Union Battle Group) monikansallista taisteluosastoa, jonka johtovaltiona toimii Ranska. Taisteluosastoon osallistuu lisäksi belgialainen sotilasosasto. Merivoimien raivausosasto vahventaa monikansallisen taisteluosaston kyvykkyyttä operaatioissa, joissa erityisesti räjähteet ovat merkittävässä roolissa.

Taisteluosasto toimii vuonna 2004 hyväksytyn EU:n taisteluosastokonseptin mukaisesti. Konseptin perusteella taisteluosastoja voidaan käyttää rajallisissa tehtävissä, joiden kesto on enintään neljä kuukautta. Henkilöstö on sitoutunut valmiusaikana viiden vuorokauden lähtövalmiuteen. EU:n taisteluosastot ovat olennainen osa Euroopan unionin kriisinhallintastrategiaa, ja niiden merkitys on kasvanut entisestään maailmanlaajuisen turvallisuustilanteen haasteiden vuoksi.

Taisteluosastojen tarkoituksena on vahvistaa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä keinovalikoimaa kriisinhallinnassa. Tämän lisäksi taisteluosastot edesauttavat jäsenvaltioiden sotilaallisten suorituskykyjen kehittämistä. 

Maanpinnalla ja pinnan alla tapahtuvassa räjähderaivaamisessa vaaditaan monipuolista asiantuntemusta. Suorituskyvyn saavuttamiseksi osaston erikoisosaamista on rekrytoitu Puolustusvoimien kantahenkilökunnan lisäksi valikoiduista reserviläisistä.


Rannikkoprikaatissa aloitettiin keväällä 2023 joukko-osaston oma ajoneuvokoulutus. Nyt koulutusta annetaan varusmiesten lisäksi myös kansainvälisiin tehtäviin valmistautuvalle osastolle.

Koulutusjakso varmistaa, että osasto on tammikuusta alkaen nopeasti käytettävissä taisteluosaston tehtäviin. Koulutusaiheisiin liittyy tyypillisen maanpäällisen raivauksen lisäksi myös kyky toimintaan pinnan alla. Vedenalaiset toiminnot edellyttävät erityisosaamista ja huolellista valmistautumista. 

Koulutuksen aikana henkilöstön osaamista täydennetään monipuolisella koulutusohjelmalla, johon kuuluu muun muassa ajoneuvokoulutusta, ase- ja ampumakoulutusta sekä räjähdekoulutusta.

Kuvat: Puolustusvoimat
 

´