Hyppää sisältöön

Merimiinoittaminen on keskeinen osa Merivoimien taistelua

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 27.11.2019 14.31
Uutinen

Merimiinoittaminen on yksi meripuolustuksen tärkeimmistä tehtävistä. Se on olennainen osa alueellisen koskemattomuuden ja meriyhteyksien turvaamista.

Oikea-aikaisella merimiinoittamisella on hyökkäystä ennaltaehkäisevä vaikutus. Merimiinoittamista harjoitellaan kuluvalla viikolla myös Puolustusvoimien tämän vuoden pääsotaharjoituksessa Kaakko19.

Merimiina lasketaan mereen miinalaivalta.

- Merimiinoitustoiminnalla muokataan merellistä taistelutilaa puolustajan kannalta suotuisaksi rajoittamalla merialueiden käyttöä tai estämällä liikkuminen tietyillä merialueilla. Merimiinoittamisella voidaan luoda myös syvyyttä puolustukselle, sanoo Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Jukka Anteroinen.

- Merimiinoitustoiminta vaikuttaa pitkäaikaisesti kaikkeen merenkäyttöön. Mereen laskettuina miinoilla on pitkäaikainen vaikutus ja niitä on vaikea torjua, kertoo Anteroinen.

Suuren vaikuttavuutensa vuoksi merimiinoituksen käyttö edellyttää keskitettyä johtamista. Merivoimissa johtovastuu on keskitetty Merivoimien komentajalle, joka päättää miinoitusoperaatioiden toimeenpanosta.

Rannikkolaivasto puolestaan vastaa merimiinoitteiden laskusta. Sillä on käytössään nykyaikaiset miinoittajat, joita ammattitaitoinen henkilöstö käyttää. Merivoimien miinakalusto on myös hyvin monipuolinen. Se koostuu perinteisistä kosketusmiinoista ja kehittyneistä herätepohjamiinoista.

Merimiinoitteiden lasku edellyttää saumatonta yhteistyötä Rannikkolaivaston ja sen yhteistoimintakumppaneiden kanssa miinoitusoperaation eri vaiheissa. Kyse on mittavasta logistisesta operaatiosta, jossa Puolustusvoimien logistiikkalaitos vastaa miinojen toimittamisesta varastoilta aluksille lastausta varten. Lastauksen suojaamiseen osallistuvat rannikkojoukot, mutta tarvittaessa myös Maavoimien joukkoja. Ilmavoimat kykenee suojaamaan miinanlaskua hävittäjin ja luomalla toiminta-alueelta ilmatilannekuvaa. Myös muut merelliset yhteistoimintaviranomaiset, kuten Rajavartiolaitos, täydentävät omalta osaltaan tilannekuvaa lastaamisen ja itse miinoitustoiminnan aikana.

 

´