Hyppää sisältöön

Merellinen huolto ja saumaton yhteistyö mahdollistavat joukkojen taisteluvalmiuden ylläpidon vuorokauden ympäri

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 7.6.2023 14.29
Tiedote
Ohjusvene Porvoo on kiinnittynyt öljyntorjunta-aluksen kylkeen huoltotoimenpiteiden ajaksi.

Öljyntorjunta-alus Hylje kylpee ilta-auringossa Suomenlahden rannikkomaisemassa. Aluksen toiselle kylkeen on kiinnittynyt Rauma-luokan ohjusvene Porvoo, jonka huoltotoimenpiteet ovat parhaillaan käynnissä. Porvoo saa täydennyksessä polttoainetta ja tukea määräaikaisiin aluksen moottoreiden huoltotoimenpiteisiin. Toimenpiteen nimi on RAS eli Replenishment at Sea. Nimensä mukaisesti RAS-toimenpiteessä huoltotäydennykset voidaan suorittaa merellä ilman, että aluksen harjoitus keskeytyy polttoaineen vähyyden vuoksi.

Hylje on Rannikkolaivaston öljyntorjunta-alus, jonka tehtävänkuva on nimestään huolimatta moninainen. Alusta käytetään öljyntorjunta- ja huoltoalustehtäviin ja se toimii myös sukeltajien emäaluksena. Hylkeen perustehtävä öljyntorjunnan ja sukellustoiminnan tukemisen lisäksi on huoltaa joukkoja eli jakaa muonaa, polttoaineitta ja taistelumateriaalia niitä tarvitseville. Hylje toteuttaa myös merikuljetuksia silloin kun esimerkiksi kalustoa pitää liikuttaa.

Hylje osallistui Merivoimien kevään pääsotaharjoitus Meritaisteluharjoitus Atrain 23:een, jossa harjoiteltiin yhteistoimintaa nopeasti kehittyvässä tilanteessa. Joukkojen ja alusten huollon on toimittava saumattomasti, jotta nopea ja tehokas tilanteisiin reagoiminen on mahdollista.

-    Huolto on sodan- ja rauhanajan yksi tärkeimpiä komponentteja. Jos huolto ei pelaa, niin ei pelaa mikään muukaan, toteaa kersantti Huomo, öljyntorjunta-alus Hylkeen sopimuskansisotilas.

Ajatuksen jakaa myös Hylkeen konepäällikkö, kapteeniluutnantti Nilsson
 -   Huolto on usein aliarvostettu aselaji, mutta Ukrainan sotakin on osoittanut, miten tärkeä se on.

Yhteistyö on onnistumisen avain

Hylkeen rooli laivaston alusten huollossa on oleellinen, koska alus vastaa kaikkien alusten ja alustyyppien huollosta yhdessä öljyntorjunta-alus Hallin ja monitoimialus Louhen kanssa. Sekä työvenekalusto että isommat taistelu- ja huoltoalukset kyetään täydentämään merellä. Huollon toteuttaminen turvallisesti ja oikea-aikaisesti vaihtelevissa tilanteissa vaatii lisäksi moniammatillista ja -tahoista yhteistyötä Puolustusvoimien eri haarojen ja yhteistyökumppaneiden välillä. Saumaton yhteistyö on onnistumisen avain ja sitä harjoitellaan jatkuvasti.

 - Yhteistyö eri tilanteissa ja eri alustyyppien kanssa on meidän arkeamme. Tiedämme hyvissä ajoin, mikä alusluokka tulee kylkeen, jotta osaamme valmistautua ja sopia, mitä tarvitsee täydentää”, Huomo kertoo. 

Nilssonin mukaan yhteistyö on tärkeää paitsi muiden alusten ja joukko-osastojen välillä, myös miehistön kesken. Lisäksi turvallisuus on oleellinen osa kokonaisuutta.

-    Hyvä henki, ja se että täällä oikeasti viihtyy, ovat avainasemassa toiminnan sujuvuuden kannalta.

-    Palvelusturvallisuuden kannalta turvallisinta on tehdä työt ankkurissa, jolloin on mahdollisimman vähän liikettä alusten välillä ja aluksissa itsessään. Näin varmistetaan mahdollisimman turvallinen toimintaympäristö. Kaupalliselle ja yksityiselle liikenteelle informoidaan toimenpiteistä ja pyritään välttämään esimerkiksi aallonmuodostusta, jos operoidaan julkisilla väylillä, Nilsson jatkaa.

Muita onnistumisen avaimia huollolle ovat riittävä henkilöstö, riittävät resurssit kunnossapitoon ja hyvin organisoitu logistiikka. Insinöörikapteeniluutnantti Hankavuoren mukaan huollon vuosikello on keskeinen osa onnistumista. Tähän kuuluvat esimerkiksi telakointi ja talven pidempi huoltojakso, jolloin rakennetaan varmuus ajokaudelle. Tavoite on, että ajokauden aikana ei tarvitse rakentaa uutta tai korjata isoja asioita, vaan alus voi keskittyä käyttöhuoltoon. 

 

Illan jo taittuessa yöksi Hylkeen kannella tapahtuu. RAS-toimenpide puretaan pikaisesti ja  ohjusvene Porvoo kiihdyttää kahdella vastahuolletulla moottorillaan kohti uutta tehtävää. Merellinen huolto ja kellon ympäri toteutuva saumaton yhteistyö ovat mahdollistaneet Porvoolle toiminta- ja iskukyvyn ylläpitämisen sekä pikaisen reagoinnin sotaharjoituksessa nopeasti muuttuviin tilanteisiin. 

´