Hyppää sisältöön

Baana 24 -maantietukikohtaharjoitus Rovaniemellä ja Ranualla

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 22.8.2024 8.45
Tiedote
F/A-18 Hornet laskeutumassa Hosion maantietukikohtaan
F/A-18 Hornet laskeutumassa Hosion maantietukikohtaan. Kuva: Ilmavoimat / Anne Torvinen

Lapin lennosto järjestää Ilmavoimien Baana 24 -maantietukikohtaharjoituksen Norvatien varalaskupaikalla Rovaniemellä ja Hosion varalaskupaikalla Ranualla 31.8.‒6.9.2024.

Baana (Nato-harjoitusnimi ”Imminent Field”) on Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Valmius hajautetun tukikohtaverkoston käyttöön on osa Ilmavoimien liikkuvaa taistelutapaa, joten toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien suomalaisten hävittäjälentäjien koulutukseen. 

Baana 24 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 2.9. klo 10 ja päättyy torstaina 5.9. klo 24 mennessä. Perjantai 6.9. on varapäivä. Rovaniemen tukikohdassa lennetään päivittäin klo 10‒24 ja Hosion tukikohdassa klo 10‒22. Harjoituksen lentotoiminnallisena tavoitteena on lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia nousuja ja laskuja maantietukikohtaan. Lentotoiminnassa on mukana F/A-18 Hornet -hävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita. Harjoitukseen osallistuu myös Nato-liittolaisten lentokalustoa Yhdysvalloista ja Saksasta. 

‒ Baana-harjoitus on Lapin lennostolle yksi syksyn tärkeimpiä tapahtumia. Kehitämme ja testaamme valmiuttamme operoimalla yhdenaikaisesti sekä kahdelta eri maantiepätkältä että päätukikohdasta. Nämä ovat asioita, joihin meidän on pystyttävä, ja se vaatii harjoittelua. Nyt mukana on myös entistä vahvempi kansainvälinen elementti. Osoitamme liittolaisille olevamme kärkiosaajia ja tarjoamme heille mahdollisuuden oppia. Näin viestimme myös oman puolustuksemme vahvuudesta, kertoo harjoituksen johtaja, Lapin lennoston komentaja eversti Saku Joukas.

Norvatien ja Hosion varalaskupaikat suljetaan liikenteeltä

Ilmavoimat operoi kahdelta varalaskupaikalta Baana 24 -harjoituksessa. 

Norvatien varalaskupaikka (maantie 9523 Norvatie) suljetaan yleiseltä liikenteeltä lauantaina 31.8.2024 klo 12 ja liikenne ohjataan kiertotielle. Suljettava tieosuus on etelässä maantien 9523 ja Pahkamaantien risteys ja pohjoisessa maantien 9523 ja Takakappaleen kiertotien risteys. Tie avataan perjantaina 6.9.2024 klo 15 mennessä.

Hosion varalaskupaikka (seututie 924 Simontie) suljetaan yleiseltä liikenteeltä sunnuntaina 1.9.2024 klo 12 ja liikenne ohjataan kiertotielle. Tien sulkemisen ajan yleinen liikenne ohjataan teiden 9243, 849 ja 19898 kautta. Tie avataan perjantaina 6.9.2024 klo 12 mennessä.

Kiertoteille on opasteet ja sulkupaikoilla on liikenteenohjaus.

Lisätiedot harjoituksesta: Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Petteri Puusa, puh. 0299 800 (vaihde).

´