Hyppää sisältöön

Koulutuspurjehdus 2019

Kuuden viikon koulutuspurjehdus alkaa maanantaina 6.5. ja suuntautuu tänä vuonna Itämerelle, Pohjanmerelle ja Atlantille. Koulutusaluksena toimii miinalaiva Hämeenmaa.

Merisotakoulun jokakeväisellä koulutuspurjehduksella koulutetaan merikadetteja, merivoimien sotilashenkilöstöä ja varusmiehiä. Purjehdus on noin kuuden viikon mittainen (6.5.–16.6.). Aluksella on yli kaksikymmentä eri opetusryhmää, ja koulutusta annetaan ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Matkan viimeisellä osuudella alus osallistuu kansainväliseen BALTOPS 2019 -harjoitukseen.

Purjehdukselle osallistuva miehistö pitää matkalla matkapäiväkirjaa, jonka kirjoittajat vaihtuvat purjehduksen aikana.  Purjehduksen etenemistä voi seurata myös merivoimien Facebook-sivujen ja Merisotakoulun Twitter-sivun kautta.

Seuraa koulutuspurjehdusta näissä kanavissa:

Blogi

Blogit

Miinalaiva Hämeenmaa on edennyt Tanskan salmiin

 

Miinalaiva Hämeenmaa aloitti koulutuspurjehduksen merivaiheen lähtemällä merelle Helsingistä 3.5.2017 illansuussa. Lähdössä oli todella tunnelmaa, kun laiturilla vilkutti sankka joukko omaisia ja ystäviä soittokunnan säestäessä laivan dieseleiden jyminää. Taisipa siellä jollakin kyynelkin vierähtää silmäkulmasta - sekä laiturilla että laivan kannella.

Tätä kirjoittaessa olemme edenneet Tanskan salmiin suunnitelman mukaisesti, ja reitti vie ensimmäisiin merenkulullisesti haastaviin paikkoihin vilkkaasti liikennöidylle väyläosuuksille. Alkumatkan tavoitteeksi olen antanut merenkulun ja laivan rutiineihin totuttautumisen koko miehistölle. 100-henkinen miehistömme onkin jo parin vuorokauden kuluessa tähän hyvin asennoitunut.

Osan miehistön tunnelmaan vaikutti varmasti myös keventävästi se, että Gotlannin eteläkärjen ohitettuamme laivalla olevilta maakravuilta pestiin mullan haju pois perinteisellä Hoburgin kasteella. Kaste annetaan kaikille niille, jotka eivät ole ennen ohittaneet merellä Hoburginniemeä, ja kasteen antoivat vanhimman vuosikurssin kadetit.

Aluksella kiertää nyt jatkuva koulutus sekä vanhimmalle ja nuorimmalle kadettikurssille sekä varusmiehille. Koulutuksen pitää aluksen kantahenkilökunta ja purjehdukselle erikseen mukaan otetut muut kouluttajat. Kadetit pitävät myös itse koulutuksia, harjoituksia ja opetusta toisilleen koko purjehdukselle laaditun suunnitelman mukaan.

Vuorokausirytmiin kuuluvat jatkuvasti kiertävät vahtitehtävät liittyen laivan navigointiin, taistelukeskuksen toimintoihin ja koneiston käyttöön. Vahtitehtävien ulkopuolella vapaana olevat kadetit ja varusmiehet ovat muun ajan koulutuksissa ja harjoituksissa, aluksen huollossa ja tietysti aluksella tehdään ruokaa koko henkilöstölle ympäri vuorokauden. Myös ohjattu liikunta kuuluu jokapäiväiseen ohjelmaan.

Alkumatkasta minulla laivan päällikkönä on nyt hyvät odotukset edessä olevasta pitkästä reissusta, alus toimii teknisesti, ja koko henkilöstöllä vaikuttaa olevan hyvä asenne ja tekemisen meininki.

Komentajakapteeni Sami Rauhanummi, aluksen päällikkö