Laivue2020 -hankkeen aluksista tulee Pohjanmaa-luokka
Vara-amiraali Taipalus: Itämeren turvallisuusympäristö pysynyt jännittyneenä, merivoimat kyennyt täyttämään tehtävänsä

Merivoimat 8.7.2017 11.00
Tiedote
Vara-amiraali Taipalus: Itämeren turvallisuusympäristö pysynyt jännittyneenä, merivoimat kyennyt täyttämään tehtävänsä

Vaikka sotilaallinen läsnäolo Itämerellä ei ole lisääntynyt viimeisen vuoden aikana verrattuna kolmeen edelliseen vuoteen, Itämeren turvallisuusympäristö on pysynyt jännittyneenä. Merivoimien alueellista koskemattomuutta valvovilla ja turvaavilla valmiusaluksilla on ollut paljon tunnistustehtäviä, mikä on vaatinut sekä kalustolta että henkilöstöltä kestävyyttä, totesi merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus merivoimien vuosipäivän juhlapuheessaan.

- Merivoimat on ylläpitänyt korkean toimintavalmiuden vuoden jokaisena päivänä. Vaikka tehtävät on kyetty täyttämään, valmiusalusten yhtäjaksoinen merellä olo on jatkunut pitkänä.

 

Niukkenevilla henkilöstöresursseilla on kyettävä myös kehittämään merivoimille elintärkeitä suorituskykyjä. Lähivuosien merkittävin haaste on poistuvien aluksien suorituskykyjen korvaaminen - miinalaiva Pohjanmaa on jo poistunut käytöstä, ja 2020-luvulle tultaessa myös Hämeenmaa-luokan kaksi miinalaivaa ja nelkä Rauma-luokan ohjusvenettä tulevat elinkaarensa päähän. Näiden korvaajaksi suunniteltu Laivue2020-hanke etenee aikataulussa.

 

Neljä uutta korvettia tulevat muodostamaan Pohjanmaa-luokan.

 

- Alusluokan nimeäminen on osa Merivoimien parhaita, katkeamattomia ja vuosisataisia perinteitä. Perinteisesti Ruotsi-Suomen Saaristolaivaston ajoista alkaen laivaluokan aluksille on annettu maakuntien nimet aina tähän päivään asti.

 

Merivoimien vuosipäivää vietetään tänä vuonna 8. heinäkuuta Vaasassa.

 

 

Paraatit ja juhlat