Kranaatteja ja sytyttimiä raivattiin Vallisaaresta

Merivoimat 6.9.2019 16.01
Tiedote
Kuvituskuva: Vallisaaren raivauksessa löytyneitä vanhoja sytyttimiä pakattuna alukseen.

Merivoimien raivaajat löysivät tällä viikolla räjähdysaineita sisältäviä kranaatteja ja sytyttimiä. Vallisaaren raivaustyöt jatkuvat.

Puolustusvoimat tukee Metsähallitusta Helsingin Vallisaaressa infran kehitystöiden yhteydessä tehtävällä räjähteiden raivaamisella. Rannikkoprikaatin johtamissa raivauksissa on tämän viikon aikana löytynyt muun muassa erikokoisia kranaatteja sekä vanha sytytinvarasto, josta on nostettu tähän mennessä n. 8000 sytytintä. Kaikki löydökset sisältävät räjähdysainetta ja ovat siis vaarallisia.

Vuonna 1937 alueella tapahtuneen tuhoisan räjähdysonnettomuuden jäljiltä alueella on edelleen räjähtämättömiä sotilasräjähteitä. Räjähteitä sisältävää materiaalia etsitään Vallisaaressa metallinilmaisimilla sekä visuaalisesti tähystäen, erikoislasilla varustettujen kaivinkoneiden suorittaessa kaivauksia. Toiminnan tavoitteena on tehdä alueesta räjähdevapaa ja varmistaa että alueella toimiminen on turvallista.

Metsähallitus kehittää Helsingin Vallisaaren infraa suunnitelmansa mukaisesti vuosien 2019 - 2020 aikana. Määritellyillä riskialueilla tehtävien koneellisten kaivuutöiden yhteydessä Puolustusvoimien räjähdeasiantuntijoiden tulee olla paikalla tunnistamassa ja tekemässä räjähteitä vaarattomiksi.