Hyppää sisältöön

Naissotilaat 2 -sarjan kulisseissa

Rannikkoprikaati
Julkaisuajankohta 18.10.2019 12.30
Tiedote

Suosiota ja katsojia kerännyt Naissotilaat-sarja saa jatkoa tänä syksynä. Sarjan toista tuotantokautta on kuvattu Rannikkoprikaatissa kesästä 2018 alkaen ja uusi tuotantokausi ilmestyy Yleisradion ohjelmatarjontaan 21.10. Miten kuvaukset sujuivat Rannikkoprikaatisa Puolustusvoimien henkilöstön näkökulmasta?

Rannikkoprikaatissa kuvausten kanssa tiiviisti työskennellyt Suomenlinnan rannikkorykmentin Viestikomppanian päällikkö, kapteeniluutnantti Sofia Reihen mielestä oli hienoa huomata, kuinka varusmieskoulutus ja naisten vapaaehtoinen palvelus nähdään niin mielenkiintoisina, että niitä ja yksikön arkea halutaan kuvata kokonaisen sarjan verran.

Reihe kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt tuotantoryhmän ja päähenkilöiden hyvästä asenteesta ja ammattitaidosta. Itselleen opettavaisena kokemuksena hän koki sen, millaisia asioita tuotantotiimi piti tärkeinä ja kiinnostavina verrattuna yksikön henkilökuntaan.

- Tuotantoyhtiön kanssa yhteistyö onnistui erittäin hyvin. Heidän tahtotilansa oli tuoda kuvattavat henkilöt esille positiivisessa valossa kuitenkaan asioita kaunistelematta, Reihe sanoo.

Hän kertoo tuotantotiimin olleen täysin katsojan asemassa suurimmassa osassa koulutuksia ja tapahtumia, jolloin kuvausten vaikutus koulutukseen oli melko pieni:

- Joitakin yksittäisiä asioita tai tapahtumia pyydettiin kuvaamaan uudelleen.


Naissotilaat -sarjan toinen tuotantokausi alkaa YLE:llä 21.10.

Työteliäs urakka

Kuvausten järjestelyt aiheuttivat luonnollisesti yksikön henkilöstölle lisätöitä ja suhtautuminen kuvauksiin vaihteli niin yksikössä kuin yleisestikin Rannikkoprikaatissa. Kuvauksiin varauduttiin etukäteen selvittämällä, ketkä kantahenkilökunnasta olivat ylipäätään suostuvaisia kuvattavaksi. Henkilökunnassa ymmärrettiin sarjan tuoman näkyvyyden merkitys ja vaikkeivat kaikki halunneetkaan osallistua kuvauksiin, annettiin sarjalle kuitenkin tuki.

- Sarjaan valitut naisalokkaat sijoitettiin samaan joukkueeseen ja samalla varmistuimme siitä, että kaikki kantahenkilökuntaan kuuluvat sekä varusmiehet - niin naiset kuin miehet - siinä joukkueessa olivat halukkaita ja suostuvaisia kuvattaviksi, Reihe sanoo.

Myös työaikoja ja henkilökunnan läsnäoloja oli suunniteltu siten, että se tuki sarjan kuvauksia. Koulutukset ja muut tapahtumat toteutettiin pääsääntöisesti suunnitelmien mukaan eivätkä kuvaukset vaikuttaneet alokkaiden saamaan koulutukseen. Kuvausryhmän läsnäolo aiheutti kuitenkin hieman lisäjärjestelyjä esimerkiksi haastatteluosuuksien kuvaamisen osalta. Reihe kertoo, että jossain vaiheessa alokaskautta yksikössä levisi huhu, että kuvattavat henkilöt pääsisivät koulutuksissa helpommalla. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa ja asiaan puututtiin.

Kapteeniluutnantti Reihe mainitseekin pitäneensä alusta lähtien tärkeänä, että kaikkia miehiä ja naisia kohdeltaisiin yhdenvertaisesti ja vain kyvykkyys vaikuttaisi heidän tuleviin palveluspaikkoihinsa.

Yksikön päällikkö toivoo sarjan välittävän Puolustusvoimista kuvan tasavertaisena ja oikeudenmukaisena kouluttajana, jossa eri tehtäviin päädytään halukkuuksien ja osoitettujen kyvykkyyksien mukaisesti.

- Luonnollisesti halusimme tuoda esille positiivisen kuvan niin henkilökunnasta kuin komppaniastamme yleensä, Reihe mainitsee.

Edelliseen Naissotilaiden kauteen verrattuna Merivoimat tarjoaa sarjaan toimintaympäristön erilaisin painotuksin. Myös alokkaat saapuvat eri puolilta Suomea, mikä lisää vivahde-eroja:

- Myös tehtävät, johon kuvattavat naiset päätyivät, olivat erilaiset, Reihe valottaa.

Lopuksi hän toivoo, että syksyllä Ylellä esitettävä Naissotilaat 2 tuo esille Merivoimien ja Maavoimien yhtäläisyyksiä ja sen, että Merivoimat on paljon muutakin kuin vain laivat.

´