Liikunnasta puhtia palvelukseen

Rannikkolaivasto 15.9.2016 14.23
Uutinen
Liikunnasta puhtia palvelukseen

Suomen suurimman kuntokoulun, puolustusvoimien, tavoitteena on sytyttää liikkumisen kipinä varusmiesten mieliin.

Rannikkolaivastossa päätettiin panostaa liikkumisen puitteisiin, jotta liikunnasta tulisi entistä innostavampaa, monipuolisempaa ja mukavampaa. Aiempi ympäristö kaipasikin jo päivitystä.

- Nyt Rannikkolaivastossa komeilee uutuuttaan kiiltävä monitoimialue. Alueella voi harrastaa nykyajan hittitrendiä cross fit:iä, pelata beach volleytä, käyttää omapainokuntolaitteita, potkia palloa isolla nurmella ja laittaa monitoimiareenalle esimerkiksi tennis-, koripallo- tai jalkapallopelin pystyyn. Rannikkolaivaston liikuntakasvatusupseeri kapteeniluutnantti Petteri Kari kertoo ylpeänä kuinka monia mahdollisuuksia alueella onkaan.

- Vain mielikuvitus on rajana. Alueella pystytään järjestämään erilaisia kuntotestejä kuten Oulun mallin -testi sekä cross fit -radan eri välineet tarjoavat loputtoman määrän mahdollisuuksia, havainnollistaa Kari 8. Huoltolaivueen varusmiesten avulla.

Puolustusvoimien tarkoitus on saada asepalvelukseen tulevat innostumaan viimeistään tässä vaiheessa liikunnasta. Saapumiserissä on paljon samaa ikäluokkaa, joten varusmiehinä nuoriin on viimeistä kertaa mahdollista vaikuttaa isossa massassa.

- Puolustusvoimien tulee seurata liikunnan trendejä ja käyttää mahdollisuuksien mukaan kaupunkien ostopalveluita hyväksi. Liikunnan on tarkoitus olla mielekästä ja mielenkiintoista varusmiehille. Eräänlainen hyvää mieltä tuova irtiotto palvelusarjesta, kertoo kapteeniluutnantti Kari.

Mikäli asepalveluksessa saadaan liikuntainto syttymään, on urheilua helpompi jatkaa myös reservissä. Näin mahdollisuus parempikuntoisiin reserviläisiin erityisesti kriisiaikana mahdollistuu. Toinen kannustin liikuntakoulutukseen panostamisessa on varusmiesten sekä henkilöstön hyvinvointi.

Varusmiehet tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että liikunta tuo hyvää vastapainoa palvelukselle. Pallopelien pelaaminen saattaa muutamien mielestä olla jopa hauskempaa kuin esimerkiksi raskaat huoltotyöt laivalla. Hymy ei hyydy vaikka vettä niskaan välillä sataakin harjoittelun aikana.

Kun valaistus saadaan alueelle vielä kuntoon, kasvaa laitteiden käytettävä aika kapteeniluutnantti Petteri Karin mukaan noin 10,5 kuukauteen vuodessa. Käyttökerrat tulevat jatkossa pidentymään valaistuksen myötä.

Tämä mahdollistaa lähes ympärivuotisen käytön ja esimerkiksi varusmiesten mukaan suositun lumijalkapallon pelaamisen. Varusmiehet ovat tyytyväisiä liikuntamahdollisuuksiin Rannikkolaivastossa, ja iloitsevat siitä, että toiveisiin on vastattu. Pansion kolmas beach volley –kenttä rakentui monitoimialueen myötä, ja nyt yhä useampi pääsee pelaamaan kesäisin.

- Loppuaika vapaamuotoista liikuntaa, huutaa kapteeniluutnantti Kari.

Kaikki suuntaavat Väinämoinen-areenalle. Pian koko joukko pelaa täyttä häkää jalkapalloa naurun saattelemana. Heitä ei voi katsella hymyilemättä. Liikunnalla on todellakin suuri merkitys varusmiesten arjessa.