Hyppää sisältöön

Hae taistelusukeltajaksi!

Rannikkoprikaati
Julkaisuajankohta 19.5.2017 13.03
Uutinen

Haku Rannikkoprikaatin sukeltajakouluun on käynnissä ja vuosittaiset valintakokeet lähestyvät. Merivoimien tiedottaja haastatteli sukeltajakoulun kouluttaja Ville Tuppuraa ja selvitti, miten taistelusukeltajien valintakokeeseen tulisi valmistautua.

Minkälaisia tehtäviä taistelusukeltajat suorittavat?

- Taistelusukeltaja on erikoisjoukkosotilas, jonka päätehtävänä ovat vaativat tiedustelu- ja tuhoamistehtävät sekä kyky siirtyä sukeltamalla vihollisen hallussa olevalle alueelle.

Koulutus sisältää monipuolisen sukeltajakoulutuksen lisäksi taistelu- ja ampumakoulutusta sekä tiedustelu- ja selviytymiskoulutusta. Sukeltajat erikoistuvat lisäksi joko tarkka-ampuja-, pioneeri-, lääkintä- tai viestitehtäviin. Taistelusukeltajan aseistus ja muu varustus ovat erikoisjoukoille soveltuvaa.

Mitä ominaisuuksia etsitte hakijoista?

- Lähtökohtaisesti näen sukeltajakoulutukseen soveltuvien nuorten lukumäärän suureksi. Usein koulutuksen fyysisyys ja huhut ylitsepääsemättömistä valintakokeista korostuvat hieman liikaa.

Ei riitä, että on kova kunto vaan hakijalta täytyy löytyä sisua ja tahtotila viedä homma maaliin. Potentiaalisia hakijoita on tarpeeksi ja uskon, että he kyllä tunnistavat kyseiset ominaisuudet itsestään. Arvostamme monipuolista lajitaustaa, mutta huippu-urheilumeriittejä tai aikaisempaa sukellustaitoa emme kuitenkaan edellytä.

Valintakokeet ja valmistautuminen

Hakuaika sukeltajakouluun päättyy 31. heinäkuuta. Kuinka koulutukseen voi hakea?

- Sukeltajaksi haetaan erikoisjoukkotehtävien hakuun tarkoitetulla lomakkeella. Lisäksi kannattaa jo kutsunnoissa mainita kiinnostuksesi näihin tehtäviin. Myös varusmiehet, jotka ovat jo suorittamassa asepalvelusta voivat hakea sukeltajaksi. Näissä tapauksissa palvelusta ei aloiteta täysin alusta, vaan varusmiehen jo suoritettu palvelusaika luetaan hyväksi peruspalveluskauden osalta. Kaikki sukeltajat ovat palveluksessa kuitenkin 347 vuorokautta.

Sukeltajiksi hakevilta edellytetään:

  • hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A
  • hyvä fyysinen kunto
  • näkö 1.0 ilman laseja (ei silmä-/piilolaseja)
  • tarkka väriaisti, normaalit näkökentät
  • normaali kuuloaisti

Hae sukeltajaksi Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta. Täytä hakemus osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi

Voit myös ladata hakulomakkeen tästä. (käytä paperilomaketta vain, jos sähköinen haku on mahdotonta. Joudut liittämään mahdolliset liitteet paperikopioina.)

Milloin valintakokeet järjestetään?

- Viikolla 35 Upinniemessä sijaitsevassa Rannikkoprikaatissa järjestettävät valintakokeet kestävät neljä päivää. Valintakokeisiin sisältyvät fyysiset testit, soveltuvuuskokeet, lääkärintarkastus ja painekammiotesti, jossa simuloidaan sukellusolosuhteita. Rannikkoprikaati tarjoaa valintakokeisiin kutsutuille majoituksen, ruokailut ja matkaliput.

Pyrimme mahdollisimman selkeään valintakoeprosessiin. Valintakoelajit ja pisteytys sekä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ovat kaikkien saatavilla etukäteen.

Voit tutustua valintakoelajeihin ja pisteytykseen sekä lukea vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Miten neuvoisit valintakokeisiin osallistuvia ja sitä harkitsevia nuoria valmistautumaan?

- Nyt on toukokuu ja keskivertokunnossa oleva kaveri ehtii aivan hyvin työstää omia vahvuuksia ja parantaa niitä osa-alueita, jotka kokee kehityskohteiksi ennen valintakokeita.

Treenaamisesta sen verran, että suosittelen tutustumaan valintakoelajeihin ja aloittamaan liikkumisen hyvissä ajoin perinteisellä lenkillä, punttisalitreenillä ja uinnilla. Peruskestävyyden ja lihaskunnon ylläpito on tärkeää. Oman kunnon kehitystä kannattaa siis seurata. Voit lähteä vaikka viiden kilometrin lenkille reppu selässä. Aluksi saattaa tuntua raskaalta, mutta säännöllisyys tuottaa tuloksia.

Ennen valintakokeita pitää ehdottomasti levätä pari päivää kunnolla ja mielellään myös keventää harjoittelua noin viikkoa etukäteen. Muista syödä hyvin ja nukkua. Hakijoiden kannattaa myös henkisesti valmistautua kilpailuun. Usko itseesi!

Vinkkinä vielä sellainen, että usein hakijoilta unohtuu valmistautua motivaatioita kartoittavaan haastatteluun. Suosittelen, että etukäteen mietit miksi sinusta tulisi hyvä sukeltaja. Tämä auttaa meitä arvioimaan soveltuvuuttasi.

Koulutukseen valitaan vuosittain noin 20 varusmiestä. Valinnoista ilmoitetaan kuukauden kuluessa valintakokeista. Mikäli olet sairaana valintakoepäivänä, niin emme suosittele testeihin osallistumista.

Katsaus taistelusukeltajien koulutukseen

Voisitko kuvailla taistelusukeltajien koulutuskaarta ensi vuoden kevään osalta?

- Seuraava taistelusukeltajakurssi aloittaa tammikuussa 2018. Heidän koulutuksensa käynnistyy peruskoulutuskaudella, jolloin opetellaan sotilaan perustaitoja. Sukeltajaoppilaat ryhtyvät myös välittömästi harjoittelemaan erikoisjoukoille soveltuvalla aseistuksella ja muilla varusteilla.

P-kauden jälkeen käydään aliupseerikurssi, jossa perehdytään ryhmän johtamiseen sekä läpäistään käytännön sotilasjohtamista testaavia harjoituksia.

Huhtikuun puolessa välissä sukeltajaoppilaat aloittavat seitsemän viikkoa kestävän paineilmajakson. Tämän fyysistä ja henkistä sietokykyä mittaavan jakson jälkeen sukeltajaoppilaat saavat sukeltajamerkin ja heidät nimitetään puolustusvoimien sukeltajiksi.

Katso Ruotuväki-lehden tuottama video kuluvan vuoden allasjaksosta! (Vuoden 2017 sukeltajat koulutetaan raivaajasukeltajiksi).

Minkälaisia muutoksia loppuvuosi tuo koulutukseen?

- Kesä-, heinä- ja elokuun aikana sukeltajat suorittavat siirtymämenetelmäjakson. Jaksossa opetellaan sukeltamaan happilaitteella meriolosuhteissa ja harjaannutaan muihin siirtymämenetelmiin, kuten pintauintiin ja partiovenetoimintaan. Koko vuoden aikana sukelluskertoja kertyy noin 60–100. Siirtymämenetelmäjakso päättyy haastavaan taistelusukeltajakokeeseen, jonka läpäisijät nimitetään taistelusukeltajiksi.

Syksyn tiedustelu- ja erikoisalakoulutuksen aikana sukeltajat koulutetaan neljään eri linjaan. Pioneerilinja harjaantuu räjähdysaineen käsittelyyn ja erilaisten kohteiden räjäyttämiseen. Lääkinnän erikoisalana ovat erikoisjoukkolääkintämiehen tehtävät. Aselinjassa koulutetaan tarkka-ampumisen perusteet ja erilaisten aseiden käsittely. Viestilinja perehtyy viestivälineiden ja yhteyksien ylläpitoon.

Tiivistetysti syksyn voisi summata niin, että taistelusukeltajat harjoittelevat sodanajan tehtäviään ryhmässä ja heidän toimintakykyään mitataan erilaisissa harjoituksissa, kuten loppusodan tasomittauksessa. Koulutuksen lopulla suoritetaan vielä talvikoulutusjakso, johon sisältyy tiedusteluharjoitus talviolosuhteissa.

Viimeiset ajatuksesi sukeltajahakua pohtiville?

- Sukeltajakoulutuksen suorittaminen ja valintakokeisiin lähteminen viestii yksilön halusta testata omia rajoja ja kokea jotain ainutlaatuista. Suosittelen tätä elämystä kaikille. Meillä on erittäin hyvä työyhteisö, aktiivinen reserviläistoiminta ja tarjoamme koulutusta, joka avaa uusia ovia myös työelämän näkökulmasta.

Monet sukeltajakoulutuksen läpäisseet ovat nykyään monipuolisissa viranomaistehtävissä rajavartiolaitoksella, poliisissa, pelastuslaitoksella tai puolustusvoimissa. Kannustan lämpimästi kaikkia itsensä haastamisesta kiinnostuneita nuoria hakemaan 31. heinäkuuta mennessä. Hyvää alkavaa kesää!

Haastateltava: Rannikkoprikaatin sukeltajakoulun kouluttaja, Ville Tuppura.

 

Haku vuoden 2018 tammikuussa alkavaan sukeltajakoulutukseen on nyt käynnissä ja päättyy 31. heinäkuuta 2017. Valintakokeet järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Rannikkoprikaatissa, Upinniemessä.

Ota haaste vastaan ja tutustu sukeltajakoulutukseen!

Kyseinen artikkeli on sukeltajakoulun toiminnasta kertovan juttusarjan kolmas ja viimeinen osa. Voit lukea myös sotilassukeltajien koulutusta esittelevän jutun ja raivaajasukeltajien keväästä kertovan artikkelin.

 

´