Vahterpää luovutettiin Rannikkolaivastolle

20.1.2017 10.36
Uutinen
Vahterpää luovutettiin Rannikkolaivastolle

Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus luovutti tänään miinantorjunta-alus Vahterpään Rannikkolaivastolle Turussa.

Juhlapuheessaan merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus korosti erityisesti osaavan ja motivoituneen henkilöstön merkitystä uuden aluskaluston käyttöönotossa ja kehittämisessä. Taipaluksen mukaan nyt alkava työ on motivoivaa ja ainutlaatuista aikaa jokaisen merisotilaan uralla.

- Teknisen ja materiaalisen valmiuden lisäksi uusimmastakaan kalustosta ei ole hyötyä ilman osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä. Uuden aluksen käyttöönotto ja operatiivisen valmiuden saavuttaminen vaatii jokaiselta oma-aloitteisuutta, itseopiskelua, halua kehittää itseään sekä alusta, Taipalus muistutti.

Miinantorjunta-alus Vahterpään vastaanotti Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Erkki Mikkola.

Koko Katanpää-luokka kotisatamassa

Marraskuun alussa merivoimille Italiassa luovutettu alus saapui Turkuun joulukuun alussa. Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueeseen sijoitettava MHC (Mine Hunter Coastal) Vahterpää on Katanpää-luokan kolmas alus.

Alusluokan tehtävänä on vastata meriyhteyksien turvaamiseksi tarvittaviin miinantorjuntaan liittyviin tehtäviin. Tehtävää varten alukset ovat varustettu järjestelmillä, joiden ominaisuuksissa on huomioitu haastavat ympäristöolosuhteet.

Alusten suorituskykyisiä järjestelmiä voidaan hyödyntää myös viranomaisyhteistyössä, kuten merenpohjan kartoittamisessa, vedenalaisissa etsintä- ja tunnistustehtävissä sekä vedenalaisten räjähteiden vaarattomaksi tekemisessä. 

Katanpää-luokan alukset on hankittu ensisijaisesti kotimaan tehtäviä varten. Alukset kuitenkin parantavat Suomen mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin EU- ja Nato -yhteensopivana.

Tänään Rannikkolaivastolle luovutettu MHC Vahterpää on aloittanut operatiivisen toiminnan, jonka aikana suoritetaan myös sopimuksen mukaisia testauksia toiminta-alueen olosuhteissa sekä henkilöstön koulutusta.