Hyppää sisältöön

Miinantorjunta-alus Vahterpää saapuu Suomeen

Merivoimat
Julkaisuajankohta 29.11.2016 12.22
Tiedote

Kolmas Katanpää-luokan miinatorjunta-alus MHC Vahterpää (Mine Hunter Coastal) on matkalla Suomeen. Alus luovutettiin merivoimille Italiassa 2.11.2016 ja sen vastaanotti merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus. Alus rahdataan kotisatamaansa Turkuun, jonne se saapuu joulukuun alussa.

Katanpää-luokan kaksi ensimmäistä alusta ovat olleet Merivoimien käytössä vuodesta 2012 ja 2013 alkaen. Alusluokan tehtävänä on meriyhteyksien turvaamiseen liittyen vastata miinantorjuntaan liittyviin tehtäviin. Tehtävää varten alukset ovat varustettu järjestelmillä, joiden ominaisuuksissa on huomioitu haastavat vesi- ja ympäristöolosuhteet.

Alusten suorituskykyisiä järjestelmiä voidaan hyödyntää myös viranomaisyhteistyössä, kuten merenpohjan kartoittamisessa, vedenalaisissa etsintä- ja tunnistustehtävissä sekä vedenalaisten räjähteiden vaarattomaksi tekemisessä. 

Katanpää-luokan alukset on hankittu ensisijaisesti kotimaan tehtäviä varten. Alukset kuitenkin parantavat Suomen mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin EU- ja Nato -yhteensopivana.

Merivoimien komentaja luovuttaa MHC Vahterpään Rannikkolaivastolle tammikuun 2017 aikana. Alus sijoitetaan Rannikkolaivaston 4. miinantorjuntalaivueeseen.

Edit: kirjoitusvirhe korjattu 2013 alkaen, oli 2103

´