Hyppää sisältöön

Merivoimat järjestää koe- ja valintatilaisuuden EU:n taisteluosastoon hakeneille

Merivoimat
Julkaisuajankohta 25.1.2023 12.49
Tiedote
Raivaajasukeltaja suorittaa raivaustehtävää sukellusvarusteissa vedenpinnan alapuolella.
Kuva: Puolustusvoimat

Merivoimat haki marras-joulukuussa 2022 reserviläisiä EU:n taisteluosastoon vuodelle 2024. Rekrytointi on edennyt ja tällä viikolla järjestään hakemusten perusteella kutsutuille reserviläisille koe- ja valintatilaisuus Upinniemessä sijaitsevassa Rannikkoprikaatissa. Koulutus käynnistyy kesällä 2023 ja osaston valmiusvuoro kestää vuoden 2024 tammi-kesäkuun ajan.

Reserviläiset ovat voineet hakea raivaajasukeltajatehtävien lisäksi muun muassa taloussuunnittelijan, ajoneuvoasentajan, tiedottajan, sotilaslääkärin tai sairaanhoitajan tehtäviä. Kaikkiin tehtäviin haetaan reserviläisiä, jotka ovat suorittaneet Suomen Puolustusvoimien varusmiespalveluksen. Kaikkien tehtäviin valittavien henkilöiden tulee läpäistä koe- ja valintatilaisuudessa Puolustusvoimien terveystarkastukset sekä suorittaa hyväksytysti 12 minuutin juoksutesti tehtävän vaativuustason mukaan.

Merivoimat asettaa vuonna 2024 toimintavalmiuteen EOD sukeltajaosaston, kansallisen tukielementin ja esikuntaupseereita osaksi EUBG24 (European Union Battle Group) monikansallista taisteluosastoa, jonka johtovaltiona toimii Ranska. Merivoimat rekrytoi taisteluosastoon asettavia henkilöitä Puolustusvoimien palkatusta henkilöstöstä ja reserviläisistä. 

EU:n taisteluosastot ovat unionin sotilaallisen kriisinhallinnan nopean toiminnan ja sotilaallisen suorituskykyjen kehittämisen väline. Taisteluosastojen tarkoituksena on vahvistaa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä keinovalikoimaa kriisinhallinnassa. Tämän lisäksi taisteluosastot edesauttavat jäsenvaltioiden sotilaallisten suorituskykyjen kehittämistä. 

Yleisen kehyksen taisteluosastojen toiminnalle muodostaa vuonna 2004 hyväksytty EU:n taisteluosastokonsepti. Konseptin mukaan taisteluosastoa voitaisiin käyttää suhteellisen rajoitettuun ja taisteluosaston koon mukaan mitoitettuun tehtävään, jonka kesto on rajattu, enintään neljä kuukautta. Konsepti määrittelee, että taisteluosasto on keskitettävissä operaatioalueella päätöksestä kymmenen vuorokauden kuluessa. 
 

´