Hyppää sisältöön

Uudistunut Syndalen on Merivoimille tärkeä koulutuspaikka

Merivoimat
Julkaisuajankohta 13.9.2021 16.25
Uutinen

Hangossa sijaitsevaa Syndalenin harjoitusaluetta on kehitetty Puolustusvoimissa meneillään olevan kehittämisohjelman mukaisesti. Alueelle on valmistunut räjäytystaskut, kenttätankkauspaikat sekä helikopterin laskeutumispaikka. Uudistukset avaavat myös lisää mahdollisuuksia koulutukseen sekä varusmiehille että reserviläisille.

Merivoimat järjestää aktiivisesti erilaisia taistelu-, ampuma- ja raivausharjoituksia sekä isompia yhdistelmäharjoituksia Syndalenissa. 

-Valmistuneiden projektien myötä räjäytyspaikalla pystytään toteuttamaan lähes kaikki pioneeriaselajin harjoitteet, mitkä liittyvät räjäyttämiseen tai raivaamiseen. Lisäksi kenttä luo jatkossa erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi harjoitusten purku ja huoltotoimintoihin, taustoittaa Merivoimien koulutuspäällikkö, komentaja Mika Mäkilevo

Kovaa toimintaa ympäristö huomioiden

Syndalenin ampuma- ja harjoitusaluetta on kehitetty Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen kehittämisohjelman mukaisesti vuodesta 2019 alkaen. Merivoimat on osallistunut projektiin käyttäjän edustajana luoden vaatimukset eri toiminnallisuuksille, käytettävyydelle sekä rakennelmien sijoittamiselle alueelle. Tässä kehittämisprojektissa etenkin ympäristöasiat on huomioitu tarkasti, ja se on koko Puolustusvoimien kannalta merkittävä asia. 

-Syndalenin ampuma- ja harjoitusalue on tällä hetkellä ainoa Puolustusvoimien ampuma- ja harjoitusalue, jolla on lainvoimainen ympäristölupa. Sen asettamiin vaatimuksiin suhtaudutaan luonnollisesti kunnioittavasti ja luvan erinäisiä vaatimuksia ja määreitä pyritään noudattamaan kaikessa toiminnassa, Mäkilevo kertoo. 

Koulutusta ja harjoitustoimintaa hyödyttää myös projektin myötä rakennetut kenttätankkauspaikat, kun alueella kyetään tankkaamaan kaikkia maa-ajoneuvoja mukaan lukien panssarivaunuja sekä helikoptereita. 

- Alueella ei aiemmin kyetty suorittamaan kenttätankkaamista, koska lähestulkoon koko alue sijaitsee pohjavesialueella. Loppuvuoden aikana valmistuva jätteidenkäsittelykenttä mahdollistaa eri jätteiden lajittelun ja keräämisen nykyajan vaatimusten mukaisesti, Mäkilevo sanoo ja jatkaa: 

-Erityistä huomiota on kiinnitetty hulevesien hallintaan ja puhtauteen sekä melunhallintaa. Alueella mitataan säännöllisesti pohjaveden puhtautta sekä harjoittelusta syntyvää melua ja tärinää.

Noin 1800 hehtaarin kokoinen ampuma- ja harjoitusalue on ollut Puolustusvoimien käytössä vuodesta 1944 asti, ja aluetta käyttää kaikki puolustusvoimien Etelä-Suomessa olevat joukko-osastot. Alueella harjoitellaan noin 250 – 280 vuorokautta vuosittain.

Lue lisää alueen kehittämisprojektista Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen tiedotteesta.
 

´