Hyppää sisältöön

Uudenmaan prikaatin uusi komentaja on laaja-alainen puolustusvoimallinen osaaja ja Merivoimien konkari

Uudenmaan prikaati
Julkaisuajankohta 8.2.2023 13.00
Tiedote
Jyri Kopare siirtyy Uudenmaan prikaatin komentajaksi Merivoimien esikunnasta.

Uudenmaan prikaatin komentajana aloittaa maaliskuussa komentaja Jyri Kopare. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus Puolustusvoimien tehtävistä Suomessa ja ulkomailla.

Uudenmaan prikaatin komentaja vaihtuu 1.3.2023, jolloin tehtävässä aloittaa komentaja Jyri Kopare. Hän toimii tällä hetkellä Merivoimien esikunnassa osastopäällikkönä. Nykyinen komentaja, kommodori Juha Kilpi, on ollut prikaatin johdossa tammikuusta 2021 alkaen. Hän siirtyy uusiin tehtäviin Tukholmaan, missä hän toimii jatkossa puolustusasiamiehenä.

Jyri Kopare on palvellut Merivoimissa monipuolisesti ja useaan otteeseen. Uran alkupuolella joukko-osastotyö tuli hänelle tutuksi Santahaminassa ja Upinniemessä: Kopare työskenteli entisellä Suomenlahden meripuolustusalueella useissa tehtävissä niin perusyksikössä kuin esikunnassakin.

Merivoimallisten tehtävien lisäksi Kopareen uralle mahtuu laaja-alaisesti muitakin sotilastehtäviä. Hän on muun muassa toiminut ulkomailla kriisinhallintatehtävissä ja EU:n sotilasesikunnassa. Kotimaassa hän on palvellut esimerkiksi sektorijohtajana Pääesikunnassa, vanhempana osastoesiupseerina Puolustusministeriössä ja opettajana Maanpuolustuskorkeakoululla. Vajaat pari vuotta sitten hän palasi Merivoimiin – tällä kertaa puolustushaaratasolle, Merivoimien esikuntaan.

Vaihteleva kokemus tuo näkemystä johtamiseen

Kopare on urallaan saanut useita tehtäviä, joissa toiminnan kehittäminen uusiin suuntiin on ollut keskeistä. Uudenmaan prikaatissa hän haluaa ensisijaisesti tutustua joukko-osaston erityispiirteisiin ja oppia johtamaan prikaatia juuri sille sopivalla tavalla.

– Olen työskennellyt useissa eri paikoissa, organisaatioissa ja tehtävissä Puolustusvoimissa. Ajattelen, että nyt Uudenmaan prikaatissa haluan ensisijaisesti muodostaa käsityksen siitä, millainen tämä joukko-osasto on ja miten se toimii. Tapaan prikaatin henkilöstöä ja joukkoja, ja sitten katsomme yhdessä, miten mennään eteenpäin, Kopare kertoo.

Kopare on palvellut Puolustusvoimissa monilla johtoportailla: joukko-osastojen esikunnissa, ja puolustushaaran (Merivoimat) esikunnassa sekä Pääesikunnassa tiedustelun ja suunnittelun tehtävissä. Kopare ylennetään kommodoriksi 1. maaliskuuta, samana päivänä, jona hän aloittaa Uudenmaan prikaatin komentajana.

– Prikaatin komentajan tehtävä on tässä vaiheessa hieno mahdollisuus. Uskon, että monipuolisen taustani ansiosta pystyn tuomaan prikaatin johtamiseen kokonaisnäkemystä ja näyttämään suuntaa.

Kopare on aikaisemmin ollut yhteydessä Uudenmaan prikaatiin Merivoimien operatiivisen toiminnan suunnittelussa sekä puolustushaaran joukko-osastojen yhteisessä harjoitustoiminnassa. Prikaatin ruotsinkielisyys on hänestä kiinnostava seikka, joka tekee joukko-osastosta erityisen sekä Puolustusvoimien sisällä että yhteiskunnassa laajemminkin.

– Tärkeää on toki prikaatin tarjoama ruotsinkielinen varusmieskoulutus, mutta arvostan myös joukko-osaston pitkää historiaa ja ruotsinkielistä kulttuuriperinnettä, joka Uudenmaan prikaatiin liittyy.
 

´