Osiot
Valikko
Merivoimat

Suomi-Ruotsi -yhteistyö etenee tehokkaasti - Meritaisteluharjoitus Silja päättyy perjantaina

Merivoimat 7.6.2019 8.43
Tiedote

Meritaisteluharjoitus Silja päättyy 7.6. Harjoituksen paluumarssit näkyvät perjantain aikana liikenteessä. Harjoitus kehitti laaja-alaisesti merivoimien valmiutta ja kykyä toimeenpanna merioperaatioita, tarvittaessa kansainvälisen joukon tukemana.

Rannikkojoukkojen yhteensopivuuden ja Suomi-Ruotsi -yhteistoimintakyvyn kehittäminen otti harjoituksen aikana roiman askeleen eteenpäin. Meritaisteluharjoitukseen osallistuneet noin 450 ruotsalaista rannikkojääkäriä toteuttivat yhteistyössä Uudenmaan prikaatin joukkojen kanssa mm. maihinnousuoperaatioita ja eri asejärjestelmien, kuten kranaatinheitinten ja rannikko-ohjusten yhteisammuntoja.

Laivastojoukkojen osalta suomalaisten laivojen tehtävät vaihtelivat merikuljetusten suojaamisesta merimiinoittamiseen ja ohjustulenkäyttöön. Harjoitus valmisti aluksia ja henkilöstöä vuoden lopulla järjestettävään Puolustusvoimien Kaakko 19 -pääsotaharjoitukseen.

Merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju tarkasti harjoituksen torstaina 5.6. ja arvioi näkemäänsä:

- Sotilaallisen Suomi-Ruotsi -yhteistyön kehittäminen tapahtuu sille vahvalle pohjalle, että meillä on samanlaiset intressit ja toimimme samalla alueella. Lisäksi meillä on hyvin pitkälti samanlaiset yhteiskunnat. Molemmat valtiot tarvitsevat toimivia ja turvallisia meriyhteyksiä, lippueamiraali Harju puntaroi.

- FISE-yhteistyö tuo merivoimille paljon hyötyjä. EI pelkästään kalustollista hyötyä, mutta myös prosessien, taistelutavan ja henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen tasoilla. Uskoisin että tulevaisuudessa muodostamme isompia yhteisiä harjoituksia, joissa laivasto-, rannikko- ja amfibiojoukot suorituskykyineen toimivat yhteisen johdon alla, hän lisää.

Harjoitukseen osallistuneet joukot palaavat kotivaruskuntiinsa perjantain aikana. Suurempia marssiosastoja, yhteensä noin sata ajoneuvoa porrastetuilla aikatauluilla, on liikkeellä perjantaina 7.6. erityisesti Syndalenin ja Dragsvikin välisellä tieosuudella klo 8.00-12.00 välisenä aikana.