Hyppää sisältöön

Rannikkoprikaatissa käynnistyi sotilaskuljettajakoulutus

Rannikkoprikaati
Julkaisuajankohta 20.2.2023 11.38
Tiedote
Varusmiehet tutustuvat raskaaseen kuljetuskalustoon harjoituskentällä.
Ensimmäisten viikkojen aikana kuljettajakoulutus painottuu kalustoon tutustumiseen, ajoharjoitteluun, teorian opiskeluun sekä korttikoulutukseen.

Upinniemen varuskunnassa käynnistyi ensimmäistä kertaa sotilaskuljettajakoulutus. Koulutus, josta vastaa Uudenmaan prikaatin Kuljettajakoulutuskeskus, tuottaa myös siviilissä hyödynnettävän kuljetusalan ammatin ja ammattipätevyyden.

Talven saapumiserän tuoreet tykkimiehet ovat aloittaneet koulutushaarajaksonsa. Uusimpana koulutushaarana käynnistyi sotilaskuljettajakoulutus.  Yhteistyö Uudenmaan prikaatin Kuljettajakoulutuskeskuksen ja Rannikkoprikaatin Porkkalan rannikkopataljoonan Kuljetuskomppanian välillä sujuu kuin rasvattu.  

Aiemmin Merivoimien suomenkielinen sotilaskuljettajakoulutus järjestettiin Maavoimien joukko-osastoissa, mutta nyt Merivoimat kouluttaa kaikki sotilaskuljettajansa itse.  

Koulutus ja harjoitukset keskittyvät vahvasti autoihin

Ensimmäisten viikkojen aikana kuljettajakoulutus painottuu kalustoon tutustumiseen, ajoharjoitteluun, teorian opiskeluun sekä korttikoulutukseen. Ammattipätevyyskoulutuksessa, joka kestää melkein koko palvelusajan, paneudutaan syvemmin kuljetusalaan. Kaiken päätteeksi suoritetaan ammattipätevyyskoe.

Koulutuksessa on keskeistä tulla vastuulliseksi ja itsenäiseksi kuljettajaksi, joka tunnistaa kuljetukseen liittyvät riskit sekä kuljettajaa koskevat vastuut, sekä on saanut erityisosaamisen merellisessä toimintaympäristössä.

Palvelusvuoden aikana on mahdollista saada ammattipätevyys

Kurssille osallistuvalla pitää olla vähintään B-luokan ajokortti. Koulutuksen aikana on mahdollista suorittaa korttikoulutus johonkin kolmesta luokasta: kuorma-auto ja kevyemmät yhdistelmät (BEC1EC), raskaat ajoneuvoyhdistelmät (BECE) tai linja-autot (D). Koulutus tuottaa siis osaamisen, joka on hyödynnettävissä myös siviilipuolella. Kurssin pituus on ajoneuvoluokasta riippuen 8-18 viikkoa ja valmistumisen jälkeen kuljettaja toimii monipuolisissa kuljetustehtävissä. Sotilaskuljettajan palvelusaika on 347 vuorokautta.

Sotilaskuljettajat ovat tärkeä osa sotilaallista valmiutta

Koulutus tuottaa Rannikkoprikaatin sodanajan joukkotuotantoon sijoitettavat kuljettajat. Tämän päivän sotajoukot kulkevat pääsääntöisesti moottoriajoneuvoilla, joten sotilaskuljettajat ovat oleellinen osa sotajoukon liikkuvuutta ja tärkeä osa sen valmiutta.

´