Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö: Kansainväliset harjoitukset ovat hyvä lisä kansalliseen harjoitteluun

Merivoimat
Julkaisuajankohta 6.11.2018 19.44
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg tarkastivat Northern Coasts 18 –harjoituksen toimintaa Hangon seudulla 6.11. Merivoimien johtama harjoitus alkoi 25.10. ja päättyy torstaina 8.11.

Tarkastuksen ohjelmassa oli muun muassa keskusteluja saksalaisten ja suomalaisten harjoitusjoukkojen kanssa sekä vierailu suomalais-ruotsalaisen taisteluryhmän komentoaluksella, ruotsalaisella HMS Carlskronalla.

Ministerin mukaan loppusuoralla oleva pitkä harjoitus osoittaa, että suomalaiset hallitsevat isojen kansainvälisten harjoitusten järjestelyt:

- Kaikki on mennyt kuten suunniteltu eikä mitään suurempia haavereita ole sattunut. Se antaa hyvän kuvan.

Viime aikoina kansainväliset sotaharjoitukset ovat olleet paljon esillä. Niinistö kuitenkin muistuttaa, että harjoittelun tavoitteena on edelleen kansallisen puolustuskyvyn kehittäminen, vahventaminen ja ylläpitäminen.

- Kyseessä on Puolustusvoimien lakisääteisten tehtävien harjoittelu. Kansainväliset harjoitukset ovat mediaseksikäs aihe ja niistä ehkä saa tavallinen kansalainen hieman vääristyneenkin kuvan. Ne eivät hallitse koko kuvaa Puolustusvoimien harjoitustoiminnasta vaan kansallinen harjoitustoiminta on tietenkin se, mitä teemme eniten.

- Tätä kautta voidaan peilata suomalaisten sotilaiden koulutustasoa muihin maihin ja tällaiset Northern Coastsin tai Trident Juncturen kaltaiset harjoitukset ovat hyvä lisä kansalliseen toimintaamme. KV-yhteistyössä on monenlaisia haasteita ja näitä pitää harjoittelemalla yrittää poistaa, jotta se toimisi myös mahdollisen tosipaikan tullen.

Ensi vuoden kansainvälisten harjoitusten suunnitelma on esitelty valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiselle valiokunnalle tänä syksynä. Merivoimien osalta keskeisin kansainvälinen harjoitus on Saksan johtama Northern Coasts 2019. Tämän lisäksi harjoitussuunnitelmassa on useampi pienempi kahdenvälinen harjoitus muun muassa Ruotsin ja Viron kanssa.

- Mielestäni harjoitusten määrässä ollaan ylipäätään sopivalla tasolla. Ensi vuonna Puolustusvoimien kv-harjoitustoiminnassa on pientä määrällistä lisääntymistä, mutta kun harjoituksia katsoo tarkemmin, niin monesti kyse on myös vain muutaman esikuntaupseerin lähettämisestä harjoitukseen ulkomaille.