Hyppää sisältöön

Northern Coasts 2019 syvensi FISE-yhteistyötä

Rannikkolaivasto
20.9.2019 12.56
Tiedote
Northern Coasts 2019 -harjoituksen sotalaivoja merellä kulussa.

Northern Coasts 2019 -harjoitus on päättynyt. Tanskan ja Saksan rannikoilla järjestetty monikansallinen harjoitus syvensi osallistujamaiden yhteistyötä ja kehitti merivoimien valmiutta ja suorituskykyjä laivastojoukkojen osalta. Suomen ja Ruotsin osalta maiden välinen FISE-yhteistyö oli harjoituksessa avainasemassa.

Suomalaiset harjoitusjoukot toimivat harjoituksessa suomalais-ruotsalaisen merellisen taisteluryhmän (Swedish Finnish Naval Task Group, SFNTG) esikunnan johdossa. Poikkeuksen muodosti miinantorjunta-alus Vahterpää, joka operoi osana Naton miinantorjunta-alusosastoa valmistautuen ensi vuonna alkavaan jaksoonsa Naton nopean toiminnan joukkopoolissa.

SFNTG:n esikuntapäällikönä toimi komentaja Mikko Villikari, Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö. Miinalaiva Hämeenmaa Northern Coasts -harjoituksessa.

- Northern Coasts on erinomainen harjoitus laivastojoukoille, kansainvälisistä harjoituksista paras taktisen tason harjoitus, jossa on paljon maalitoimintaa laivoille ja monipuolinen myös esikunnalle, komentaja Villikari toteaa.

Harjoituksen alkupuoliskon osaharjoitusvaiheessa joukot harjoittelivat mm. pinta-, ilma-, miinan- ja sukellusveneentorjuntaa.

- Osaharjoitusvaihe oli hyvin suunniteltu ja toteutettu, ja osasto saatiin sen aikana taistelukelpoiseksi taktista vaihetta varten. Myös esikunnan työskentelyrytmi hioutui kuntoon, kertoo komentaja Villikari.

Taktisen vaiheen kuvitteellinen, mutta realistinen skenaario monikansallisesta kriisistä haastavalla merialueella sai lisää haastetta kelien yltyessä myrskyksi.

- Kaikkiaan Northern Coasts -harjoitus toteutui osaltamme hyvin ja toi henkilöstölle paljon arvokasta kokemusta yhteistyöstä etenkin yhä syvenevässä yhteistoiminnassa ruotsalaisten kanssa. Yhteistyötä ei voi käskeä käskyissä, vaan se voi rakentua vain kohtaamisissa ihmisten kesken ja yhdessä tekemällä. Tämä harjoitus oli hyvä tapa harjoitella sitä, komentaja Villikari korostaa ja jatkaa, - Haluan myös kiittää henkilöstöämme hyvin tehdystä työstä ja jaksamisesta tämän pitkän ja vaativan harjoituksen aikana.

Suomalais-ruotsalaisen merellisen taisteluryhmän jäsenillä on käytössään yhteinen hihamerkki.

 

Kieliversio lisätty 20.9.2019 klo 14.11