Hyppää sisältöön

Northern Coasts 18 –harjoitus järjestetään Suomessa 25.10 - 8.11.2018

Merivoimat
Julkaisuajankohta 17.10.2018 12.30
Tiedote

Merivoimien johtama Northern Coasts 18 harjoitus (NOCO18) järjestetään Suomessa 25.10. - 8.11.2018 Harjoitukseen osallistuu noin 4000 sotilasta ja kymmeniä pinta- sekä ilma-aluksia.

Harjoituksen tavoitteena on harjoitella merellisiä kansainvälisiä yhteisoperaatioita yksikkö- ja esikuntatasoilla kaikilla merisodankäynnin osa-alueilla sekä kehittää monikansallisten joukkojen yhteensopivuutta erityisesti rannikko-olosuhteissa operoitaessa.

Suomalaisten osalta kansainvälinen harjoitus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden harjoitella laajemmilla joukkokokonaisuuksilla ja suorituskyvyillä kotimaassa ja sen läheisyydessä. NOCO18 mahdollistaa myös harjoittelun mm. kansainvälisen avun vastaanottamisen ja antamisen sekä isäntämaatuen järjestelyjen kehyksessä.

Kolme vaihetta

Harjoitus jakautuu kolmeen vaiheeseen, joista ensimmäisessä vaiheessa harjoitusjoukot kokoontuvat Turkuun viimeisiin yhteisiin harjoitusvalmisteluihin. Toinen osaharjoitusvaihe toimeenpannaan pääosiltaan Selkämeren ja Saaristomeren alueilla. Osaharjoitusvaiheessa joukot harjoittelevat merioperaatioiden eri osa-alueita: merivalvontaa, meriyhteyksien suojaamista, pintatorjuntaa, ilmatorjuntaa, sukellusveneentorjuntaa ja miinantorjuntaa.

Kolmannessa vaiheessa operoidaan Saaristomerellä, Pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella. Kolmannessa vaiheessa toimeenpannaan merioperaatioita ja vaiheessa korostuu joukkojen yhteistoiminta. Rannikkojoukkojen osalta harjoitustoiminta on vilkkainta Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla kaikissa osavaiheissa.

13 kansallisuutta mukana

Harjoituksen osallistuu yhteensä yli 4000 henkilöä, yli 40 pinta-alusta ja useita ilma-aluksia. Harjoitukseen osallistuu joukkoja 13 eri valtiosta. Suomen ohella mukana ovat Ruotsi, Tanska, Belgia, Italia, Alankomaat, Kanada, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Yhdysvallat ja Saksa. Suomalaisten osuus harjoitusvahvuudesta on noin 2000 henkilöä. Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa toteutetaan mm. Turusta Tampereelta ja Kuopiosta.

Northern Coasts on Saksan omistama ja Itämeren alueella vakiintunut harjoitus. Suomi on johtanut harjoituksen aiemmin vuosina 2010 ja 2014. Northern Coasts -harjoitus on osa Suomen merivoimien vuosisuunnitelman mukaista harjoitustoimintaa. NOCO -harjoituksia on järjestetty vuodesta 2007 alkaen ja Suomi on ollut osallisena vuosittain.

Alukset Turussa 25.-28.10.

Harjoitukseen osallistuvia aluksia saapuu Turkuun 25.10. alkaen ja ne poistuvat harjoittelemaan merelle 29.10.

Alukset kiinnittyvät viikonlopuksi laituriin Aurajoen molemmin puolin ja yleisön on mahdollista tutustua niihin lauantaina 27.10. ja sunnuntaina 28.10. klo 12–16. Harjoituksen tapahtumia ja alusesittelyjen tunnelmia voi seurata myös merivoimien sosiaalisen median kanavissa asiatunnisteilla #NOCO18 ja #merivoimat.

Harjoitukset ja ammunnat Muut tapahtumat
´