Hyppää sisältöön

Noin 1800 alokasta aloittaa palveluksensa Merivoimissa

3.7.2020 13.42
Tiedote

Maanantaina 6. heinäkuuta Upinniemen Rannikkoprikaatissa ja Uudenmaan prikaatissa Raaseporissa aloittaa palveluksensa yhteensä noin 1800 alokasta. Osa Rannikkoprikaatin alokkaista suorittaa alokasjaksonsa Turun Pansiossa, koska Upinniemessä kasarmien peruskorjaukset jatkuvat. Puolustusvoimissa voimassa olevat koronarajoitukset vaikuttavat vielä heinäkuun saapumiserän palvelukseen. 

Kirkkonummen Upinniemessä toimiva Merivoimien suurin alokkaita kouluttava joukko-osasto Rannikkoprikaati toivottaa heinäkuun alussa porteistaan sisälle noin tuhat alokasta, ja Puolustusvoimien ruotsinkielisestä varusmieskoulutuksesta vastaava, Raaseporissa toimiva Uudenmaan prikaati noin 800 alokasta. 

Heinäkuun saapumiserä (2/20) aloittaa palveluksensa sopeutetusti Puolustusvoimien voimassa olevia koronarajoituksia noudattaen. Palveluksensa aloittavat alokkaat jaetaan heti palveluksen alussa pääsääntöisesti kolmeen osastoon. Ainakin ensimmäinen viikko on kaikille palvelusta ja tämän jälkeen siirrytään joukko-osastokohtaisiin rotaatioihin myös Merivoimissa.

-Rannikkoprikaatin uudet alokkaat ovat kaikki palveluksessa ensimmäiset kaksi viikkoa ja osa kolme viikkoa, jonka jälkeen aloitamme lomajaksot porrastetusti. Valan jälkeen kaikki pääsevät vähintään viikon lomalle, toteaa Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko. 

- Uudenmaan prikaatiin heinäkuussa tulevat alokkaat ovat ensimmäisen viikon palveluksessa ja sen jälkeen aina kaksi yksikköä kerrallaan lähtee viikon lomajaksolle koko alokaskauden ajan. Valapäivän jälkeen kaikki pääsevät lomalle ennen erikoiskoulutusjakson alkamista, sanoo Uudenmaan prikaatin komentaja, kommodori Arvi Tavaila.

Molemmat joukko-osastot ovat onnistuneet hyvin koronaviruksen leviämisen estämisessä kevään aikana. Toimintaa ja koulutusta on sopeutettu, mutta lakisääteiset tehtävät on kyetty toteuttamaan. Komentajat jakavat kiitosta niin varusmiehille kuin henkilökunnalle.

- Sekä palkattu henkilöstö että varusmiehet ovat ymmärtäneet rajoitusten tärkeyden ja niihin on vahvasti sitouduttu. Keskeistä on turvata kyky valvontaan ja valmiustehtäviin, jotka ovat valmiusjoukko-osaston ihan keskeisiä ydintehtäviä vaativan koulutuksen ohella, Huusko muistuttaa. 

- Sekä varusmiehet että henkilökunta ovat kevään aikana kiitettävällä tavalla sopeutuneet uusiin rutiineihin. Emme ole tinkineet koulutuksesta tai valmiudesta, uudelleenjärjestelyistä huolimatta. Tietysti toivomme, että voisimme palata normaalioloihin mahdollisimman pian, mutta varusmiesten ja henkilökunnan terveys sekä valmiutemme turvaaminen ovat etusijalla. Siksi uskon, että myös tulevat alokkaat suhtautuvat ymmärtävästi tilanteeseen, sanoo Tavaila. 

Parisataa Rannikkoprikaatin alokasta aloittaa alokasjaksonsa Rannikkolaivaston Pansion tukikohdassa. Viime vuoden tammikuussa alkanut järjestely jatkuu Upinniemessä meneillään olevan peruskorjaushankkeen ajan vuoteen 2025 saakka. 

- Upinniemen varuskunnassa meneillään oleva kasarmien peruskorjaus on osa laajempaa toimitilakonseptia, jolla tavoitellaan muun muassa yhdenmukaisia tilaratkaisuja Puolustusvoimien käytössä olevissa toimitiloissa sekä tehostetaan ja nykyaikaistetaan olemassa olevaa rakennuskantaa, Huusko taustoittaa. 

Merivoimat kouluttaa vuosittain noin 3200 varusmiestä.