Hyppää sisältöön

Merivoimien valmiusyksiköt saavuttavat operatiivisen valmiuden – Rannikkojoukkojen pääharjoitus käynnistyy 27.11.

Merivoimat
Julkaisuajankohta 25.11.2021 14.13
Tiedote

Merivoimien tänä vuonna perustamat varusmiesten valmiusyksiköt on koulutettu syksyn aikana vaativiin meripuolustuksen tehtäviin. Joukot saavuttavat syksyn nousujohteisen koulutuksen jälkeen operatiivisen valmiuden joulukuun alussa. 

Valmiusyksiköiden varusmiesvalinnat ja koulutus käynnistyivät Rannikkoprikaatissa ja Uudenmaan prikaatissa viime kesänä. Joukkoja voidaan käyttää nopeasti kehittyviin poikkeustilanteisiin ja monipuolisesti Puolustusvoimien lakisääteisiin tehtäviin. 

Yksiköt ovat syksyn aikana harjoitelleet monipuolisia valmiustehtäviä joukkue- ja komppaniakokoonpanossa, nopeaa liikkeellelähtöä ja siirtymistä eri kuljetusvälinein sekä oman toiminnan suojaamista. Koulutusta jatketaan mm. viranomaisyhteistyön harjoittelulla sekä valmiusyksiköiden yhteisillä harjoituksilla. Valmiusyksiköiden materiaalista valmiutta on kehitetty ja hankintoja jatketaan.

Valmiusyksiköt kykenevät nopeaan tehtävään ryhmittymiseen osana meripuolustusta. Niiden avulla Merivoimat kykenee tehostamaan nopeasti tilannekuvan ylläpitoa ja merivalvontaa sekä käynnistämään rannikon ja saariston puolustustehtävät.

Rannikkojoukkojen pääharjoitus Atrain 21 käyntiin

Merivoimien rannikkojoukkojen syksyn pääharjoitus Atrain 21 järjestetään 27.11. – 3.12.2021. Harjoituksessa arvioidaan saapumiserien 1/21 ja 2/21 joulukuussa kotiutuvien varusmiesten osaaminen joukkuekokoonpanoissa. Harjoitus toteutetaan Puolustusvoimien voimassa oleva koronaohjeistus huomioiden. Uudenmaan prikaati johtaa rannikkojoukkojen taisteluharjoituksen Suomenlahti - Saaristomeri alueella, sekä läntisellä Uudellamaalla. Harjoitus liitetään Maavoimien Sapeli 21 -harjoitukseen, jonka johtaa Kaartin jääkärirykmentti. 

Atrain 21 -harjoitukseen osallistuu Merivoimien joukko-osastojen lisäksi osia Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta. Harjoituksen päämääränä on harjoituttaa palkattua henkilöstöä, Merisotakoulun opiskelijoita, reserviläisiä ja varusmiehiä yhdessä joukkojen suorituskyvyn parantamiseksi. Harjoituksen teemana on yhteisoperaatiot Maavoimien kanssa rannikolla sekä satamissa. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 2000 henkilöä.

Uudenmaan prikaatin valmisuyksikön varusmiehiä harjoittelemassa rannikolla. Kuva 1: Uudenmaan prikaatin valmiusyksikön varusmiehiä harjoittelemassa rannikolla.

´